Kultura
0

"Sarajevska zima" dobitnik priznanja Evropske asocijacije festivala

FENA
Ibrahim Spahić, direktor festivala
Ibrahim Spahić, direktor festivala
U Centru "Žorž Pompidu" u Parizu održava se završna konferencija povodom godine interkulturalnog dijaloga na kojoj učestvuju predstavnici Evropske unije, francuskog ministarstva kulture te zemalja članica EU, kulturne institucije, umjetnici filozofi i drugi kulturni djelatnici.

Prvog dana konferencije predstavljena je Deklaracija umjetničkih festivala posvećena interkulturalnom dijalogu, saopćeno je iz Pres-službe Festivala "Sarajevska zima".

Evropski komesar za obrazovanje i kulturu Jan Figel je uručio priznanja festivalima koji su sarađivali na projektu Evropske unije, a dodjeljuje ih Evropska asocijacija festivala.

Avinjonski festival, Berlinski festival, Edinburški festival, Francuski festivali, Praški proljećni festival, Umjetnički festival iz Rejkjavika te Roma Evropa festival, neki su od dobitnika ovog izuzetnog priznanja. Među njima je i Međunarodni festival Sarajevo "Sarajevska zima".

Direktor Festivala Ibrahim Spahić to je značajno priznanje primio od Jana Figela za angažman na uspostavljanju mostova između različitih kultura, afirmaciju umjetnosti i posebno za misiju festivala na realizaciji umjetničkog programa i izgradnji dijaloga među kulturama i civilizacijama svijeta.

Spahić je priznanje ocijenio posebno značajnim za "Sarajevsku zimu" jer su na istom mjestu prije 15 godina umjetnici iz Francuske i svijeta u Boburu započeli projekt "Sarajevo, kulturni centar Evrope 93./94."

Tada su u 150 kulturnih centara Evrope i svijeta pod imenom "Sarajevska zima" od 21. decembra 1993. do 21. marta 1994. godine nastupali umjetnici koji su vjerovali u slobodu, stvaranje i pravo na različitosti.

"To je svojevrsna moralna satisfakcija za jedini Festival na svijetu koji nikada nije prekidao svoje djelovanje ni u najtežim uvjetima stvaranja i koji je postao simbolom Sarajeva i BiH", istaknuo je Spahić.