Kultura
0

Sarajevska premijera "Sevdah opere" 16. i 17. juna

FENA
Nakon nedavne svjetske premijere u Mostaru, "Sevdah opera" kompozitora Nigela Osborne će 16. i 17. juna premijerno biti predstavljena i u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Muzička akademija Sarajevo sinoć je u Bošnjačkom institutu dodijelila profesoru Nigelu Osbornu priznanje za dugogodišnju pomoć ovoj instituciji, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini kroz razne oblike angažmana.

Ovom su prilikom profesor Osborne i pisac libretta renomirani bh. pjesnik i pisac Goran Simić uz pitanja publike pričali o procesu nastajanja "Sevdah opere".

Osborne je jedan od vodećih britanskih savremenih kompozitora. Diplomirao je na Oxfordu, a trenutno predaje na Univerzitetu u Edinburgu. Pionir je muzičke terapije i rehabilitacije djece žrtava konflikata.

Rediteljica opere je Lenka Udovički, suosnivač i jedna od umjetničkih voditeljica Moving Theatre Company. Režirala je u Globe Theatre, Engleskoj nacionalnoj operi te Teatru Ulises u Hrvatskoj.

Koreografiju potpisuje Mladen Vasary, scenografiju Marijela Margeta, a kostimografiju Bjanaka Adžić-Ursulov.

Operu izvode Andy Morton, Monica Brett Crowther, Susan Bissat, Robert Rice, Neyire Ashworth, Aidan Burke, Merima Ključo, Alma Ferović, Belma Alić i Toni Pešikan.

Damir Imamović, Safet Isović i Omer Pobrić, prva imena bh. sevdaha, vodili su umjetnike u produkciji i pomagali im da se uspješno približe istinskom stilu u interpretaciji.

"Sevdah opera" premijeru će u NP Sarajevo imati u 20.00 sati.