U kinu Obala Meeting Point
0

Sarajevska premijera filma o Rolling Stonesima

FENA
U organizaciji Fondacije Kriterion Sarajevo, 28.novembra u 23 sata u kinu Obala Meeting Point, sarajevsku premijeru doživjet će dokumentarni film “Vječni sjaj”(“Shine a light”), oskarovca Martina Scorsesea posvećen grupi The Rolling Stones.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina pred projekciju filma, po cijeni od četiri KM.

Teško je procijeniti značaj Rolling Stonesa u historiji rock&rolla.

Grupa koja je formirana u Londonu 1962. godine je apsorbovala toliko muzike iz prošlosti i izvršila tako veliki utjecaj na muziku koja je nastajala od njihovog pojavljivanja na muzičkoj sceni pa do danas. Dokumentarnim filmom “Vječni sjaj”, o legendarnom engleskom rok bendu The Rolling Stones, oskarovca Martina Scorsesea, dokumentirana su dva nastupa u okviru “A Bigger Bang Tour” iz 2006. godine.

Scorsese je film snimao u Beacon teatru u New Yorku 29. oktobra i 1. novembra 2006. godine. Snimci koncerta prethodi polufiktivni uvod o pripremama za šou, klipovi iz prošlosti benda i arhivirani intervijui sa članovima benda.

Šou, na raspored turneje dodat za potrebe snimanja ovoga dokumentarnog filma, bio je priređen za publiku koju su činile poznate ličnosti iz javnog i političkog života, kao što su bivši američki predsjednik Bill Clinton i bivši poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski.

U filmu se pojavljuju Jack White, Buddy Guy i Christina Aguilera na nastupima s bendom.

Film je posvećen osnivaču Atlantic Recordsa Ahmetu Ertegünu, a koji je u backstageu tokom nastupa 29. oktobra zadobio teške povrede glave od čijih posljedica je ubrzo umro.

Svjetsku premijeru, film “Vječni sjaj” je doživio na 58. Berlin International Film Festivalu 7. februara 2008. godine.