Kultura
66

Sarajevska filharmonija imat će historijski nastup na ovogodišnjem SVEM-u

Fena
Najbolji studenti Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti Graz i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu večeras će tradicionalnim koncertom “U susret SVEM-u” u Domu Oružanih snaga BiH najaviti ovogodišnji festival Sarajevske večeri muzike (SVEM).

Fondacija za muzičke umjetnosti organizator je festivala, čiji je program predstavljen danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

"Nastupom ruskog pijaniste svjetskog glasa Vadima Rudenka sutra će biti otvoreno 22. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike. Na recitalu Rudenko će predstaviti program, koji obuhvata djela Bacha, Mozarta, Brahmsa, Rahmanjinova i Čajkovskog", rekao je direktor Fondacije za muzičke umjetnosti Ninoslav Verber.

Rudenko je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a na prestižnom Čajkovski takmičenju dva puta je bio jedan od tri najbolja takmičara, ispred njega su se našli jedino čuveni Nikolaj Luganski i Denis Matsuev.

Drugi dan Festivala bit će u znaku Kvarteta flauta 4Syrinx, koji čine flautistice i profesorice flaute iz Hrvatske i Slovenije - Karolina Šantl Zupan (flauta), Irena Rovtar (flauta/piccolo), Darija Zokić (flauta/alt flauta) i Marina Novak (flauta/bas flauta).

"One će, nastupajući prvi put u Sarajevu, publici priuštiti jedinstven spoj originalnih djela i aranžmana", dodao je Verber.

Gudački kvartet Tartini, u sastavu Miran Kolbl (violina), Romeo Drucker (violina), Aleksandar Milošev (viola) i Miloš Mlejnik (violončelo) održat će koncert 12. maja u Vijećnici, predstavljajući neka od remek-djela muzičke literature.

Svoja iskustva zajedničkog muziciranja članovi ovog kvarteta prenijet će studentima Muzičke akademije na radionici u petak, kada će se, kaže Verber, vidjeti bogato pedagoško iskustvo.

Svečano zatvaranje SVEM-a bit će upriličeno 14. maja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gdje će uz Sarajevsku filharmoniju i dirigenticu Samru Gulamović, nastupiti jedan od najutjecajnijih pijanista današnjice Ivo Pogorelić.

"Ovo će biti historijski trenutak za sve članove Sarajevske filharmonije. Uzbuđena sam i nadam se da ćemo uspjeti i u ovom izazovu",– izjavila je dirigentica Gulamović.

Ulaznice za ovaj koncert su rasprodane, a za ostale koncerte SVEM-a u prodaji su na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.