Kultura
0

Sarajevo: Večeras izložba u čast 800 godina od rođenja Dželaluddina Rumija Mevlane

FENA
U Turskom kulturnom centru večeras bit će otvorena izložba bosanskohercegovačkih umjetnika u čast 800 godina od rođenja Dželaluddina Rumija Mevlane, autora čuvene Mesnevije, pjesnika, filozofa te osnivača mevlevijskog derviškog reda.

UNESCO je 2007. proglasio godinom Dželaluddina Rumija Mevlane i 800. godišnjica njegovog rođenja se obilježava širom svijeta. Tim povodom prof. dr. Ćazim Hadžimejlić organizira izložbe umjetničkih djela 18 eminentnih bosanskohercegovačkih umjetnika, u sjećanje na prvih 18 stihova Mesnevije, najavljeno je iz Turskog kulturnog centra.

Mevlana i njegovi sljedbenici nisu pravili razlike između vjera i svako se mogao nalaziti u njihovom društvu. U Bosni i Hercegovini su se još od davnina izučavali Mevlana i njegova djela. Želja organizatora ove izložbe je bila da na ovaj način umjetnici iz Bosne i Hercegovine iskažu počast ovom velikom pjesniku koji je rekao "Drveće me prepoznaje i odgovara na moj pozdrav".

Postavku čine djela Mirsade Baljić, Jasmina Ćose, Šemse Gavrankapetanović, Ćazima Hadžimejlića, Amele Hadžimejlić, Seida Hasanefendića, Džeke Hodžića, Alme Hošić, Haruna Hošića, Irfana Hoze, Hamzalije Muhića, Admira Mujkića, Dževdeta Nikočevića, Edina Numankadića, Amile Smajović, Zarife Velić, Džemala Emrića i Avde Žige.

Nakon Sarajeva izložba će biti predstavljena 20. juna u Mostaru, 8. augusta u Bihaću, 5. septembra u Tuzli i 17. decembra, na dan Mevlaninog rođenja, u Konyi, u Turskoj.

Izložba će biti otvorena u 19.00 sati, a u Turskom kulturnom centru bit će postavljena do 19. juna.