Kultura
0

Sarajevo: U petak samostalna izložba Džeke Hodžića

FENA
Istaknuti bh. umjetnik Džeko Hodžić predstavit će se sarajevskoj publici samostalnom izložbom "Bosna od Kulina bana do naših dana", koja će u petak biti otvorena u Gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Njegovi kolaži posvećeni su osobama koje su ostavile značajan trag u historiji i identitetu BiH, iz vremena Kulina bana pa do danas, rečeno je u srijedu na konferenciji za medije u Sarajevu.

"Nedostaje nam ta definicija promišljanja Bosne i na ovaj način tome želim dati svoj mali doprinos. Na izložbi će biti postavljena glasačka kutija, papir i olovka, te svi oni koji misle da sam nekog zaboravio od značajnih osoba neka upišu i to će biti izloženo u nastavku ovog rada", kazao je Hodžić.

Ideja za kolaž datira još od prije 12 godina, ali je njenu realizaciju započeo prije četiri godine.

Tako će posjetioci izložbe na radovima moći upoznati lica brojnih istaknutih i historijskih osoba iz različitih sfera života BiH, kao što su Kulin ban, Katarina Kosača, Branko Ćopić, Skender Kulenović, Mula Mustafa Bašeskija, Mehmed-paša Sokolović, Džemaludin Čaušević, Mehmed Spaho, Mak Dizdar, Ivo Andrić, Marija Bursać te mnogi drugi.