Nekoliko predstava na programu
6

Sarajevo: Počeo festival "Hajde svijete budi dijete"

FENA
Pod generalnim pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, i ove godine na pozorišnoj sceni u Jelićevoj 1, do 5. oktobra održava se bh. dječiji Festival "Hajde svijete budi dijete", koji organizira Javna ustanova "Centar za kulturu Sarajevo".

Održavanje festivala, koji će ugostiti pozorišta za djecu iz BiH, podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

"Ovim susretima koji nisu takmičarskog karaktera želimo djeci pružiti radost igre i mašte te odlazak u neke bajkovite i ljepše prostore. Iskreno se nadam da će festival "Hajde svijete budi dijete" pomoći najmlađim da čuvaju svoju spontanost razvijajući stvaralačke i kreativne mogućnosti scenskog, likovnog i muzičkog stvaralaštva", kazao je direktor JU "Centar za kulturu Sarajevo" Senad Bostandžić.

Festival je počeo premijernom lutkarskom predstavom "Princeza na zrnu graška" u izvedbi Udruženja "Filter Sarajevo".

U sklopu projekta, u galeriji JU "Centar za kulturu Sarajevo" večeras će u 20 sati biti otvorena samostalna izložba slika mlade crnogorske umjetnice Miljane Vujović.

Drugog festivalskog dana ljubitelji scenske umjetnosti će imati priliku uživati u dvije predstave "Bajka o ribaru i ribici" Dječije scene Centra za kulturu (10 sati) i "Veselo povrće" koju će izvesti članovi Dječijeg pozorišta iz Visokog (12.30 sati).

Trećeg oktobra bit će održane dvije predstave, a riječ je o Kolažnom muzičkom programu "Vrtić - Moj drugi dom" djece iz JU "Djeca Sarajeva" (10.30 sati) i "Bajka o čarobnom sviraču" Dječijeg kazališta Doma kulture "Franjo Kovačević Francika" - Žepče (12.30 sati).

Pretposljednjeg festivalskog dana bit će upriličena Dramska radionica za nastavnike osnovnih škola (12 sati) a moderator će biti glumica Amina Begović.

Istog dana planirana je izložba dječijih radova "Hajde svijete budi dijete" čiji su autori polaznici vrtića JU "Djeca Sarajeva" (od 10 do 12.30 sati).

Gledatelji će 5. oktobra imati priliku uživati u predstavama "Izgubljena vjeverica" Dječijeg pozorišta iz Travnika (12.30 sati) i "Bajkine bajke" koju izvode Mario Drmač i Suada Ahmetašević (14 sati), saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.