Kultura
0

Sarajevo od petka postaje prijestolnica klasične muzike

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Glavni grad BiH od ovog petka će postati glavno odredište svih ljubitelja klasične muzike. Vrhunski muzičari doći će u Sarajevo i svojim izvedbama obogatiti 9. internacionalni muzički festival Bosna - BIMF.
Elmedin Obučina, Zemira Masleša, Arnela Lojo i Lamija Turčilo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elmedin Obučina, Zemira Masleša, Arnela Lojo i Lamija Turčilo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Festival i ove godine tradicionalno otvaraju Zagrebački solisti, koji će održati koncert 7. juna u Domu oružanih snaga od 20:00 sati. Premijerno će izvesti kompoziciju Zemire Masleše "Čekanje i tišina".

"Drugi koncert će održati ukrajinska pijanistica Tetiana Shafran, koja će izvesti Mozartova, Ravelova, Chopenova i Pletnevova djela, a treći je koncert vodeće američke pijanistice Ursule Oppens, koja će uz Schumannova djela pokloniti bosansku premijeru "Memo V" Bernarda Randsa, kompozitora koji podržava BIMF", rekla je Zemira Masleša, direktorica BIMF-a.

I ove godine poseban dio festivala bit će posvećen djeci. Muzički kamp za djecu bit će održan 8. i 9. juna, a prvi put će u rad biti uključena i djeca iz SOS Dječijeg sela. Vrhunski kompozitori učit će djecu da komponuju.

"Prošle godine djeca Sarajeva su komponovala za Zagrebačke soliste i oni će ove godine izvesti njihova djela. Imali smo prelijepu, ludu muzičku zabavu u kojoj su učestvovali i roditelji te ih sve pozivam i ove godine da nam se pridruže u stvaranju", kazala je Masleša.

"Počastvovani smo što smo dio ovog festivala. Drago nam je da će djeca imati priliku učestvovati i s vrhunskim solistima otkriti ljubav prema klasičnoj muzici", rekla je Lamija Turčilo iz SOS Dječijeg sela Sarajevo.

Djeca će biti i dio koncerta Teitanae Shafran, koja će svirati "Uspavanu ljepoticu", a za koju su djeca pripremila scensku režiju.

"Imat ćemo malog princa i preslatku malu princezu. To će biti prelijep doživljaj", istakla je Masleša te pozvala sve građane Sarajeva, ali i BiH da dođu i budu dio BIMF-a, koji će se održati od 7. do 15. juna. Ulaz na sve koncerte je besplatan.