Stopama JK Rowling
0

Salman Rushdie piše knjigu za djecu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jedan od najpoznatijih književnika današnjice Sir Salman Rushdie, većini čitatelja poznat po djelu "Sotonski stihovi" koje je razbjesnilo muslimane širom svijeta, odlučio je krenuti stopama JK Rowling i napisati knjigu namijenjenu djeci.

"Moj novi projekat će gotovo sasvim sigurno biti dječija knjiga", otkrio je britanski književnik indijskog porijekla.

"Već sam napisao jednu takvu knjigu prije mnogo godina i to za najstarijeg sina Zafara. Mislim da je jedino pravedno da to isto učinim i za 11-godišnjeg sina Milana", objasnio je Rushdie, a objavio britanski Telegraph.

Kontroverzni pisac je u subotu najavio tužbu protiv izdavačke kuće John Blake Publishing Ltd. ukoliko ova kompanija ne odustane od objave knjige njegovog bivšeg tjelohranitelja u kojoj je Rushdie opisan kao "škrta, zlobna i arogantna osoba". Riječ je, naime, o knjizi "On Her Majesty's Service", koja bi se na policama knjižara trebala naći već iduće sedmice.

Salman Rushdie je početkom jula je dobio nagradu "Best of Booker“, specijalno literarno priznanje povodom 40. godišnjice Bookerove nagrade za književnost, koja je ujedno i jedna od najprestižnijih takvih nagrada u svijetu.