Kultura
0

Sajam knjige otvoren lijepljenjem žute trake preko plakata

Piše: A. U.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Ibrahim Spahić, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH, Hajriz Bećirović, direktor KJP Skenderija, i Taib Šahinpašić, vlasnik TKD Šahinpašić, lijepljenjem žute trake preko plakata sajma, u znak solidarnosti sa Zemaljskim muzejom, na simboličan su način otvorili 25. sajam knjige.

Ovim činom iskazali su solidarnost i sa propadajućim izdavaštvom, knjižarstvom, bibliotekarstvom i sličnim djelatnostima i kulturnim institucijama te najavili da će učiniti sve da se ukine PDV na knjige.

"Ibro, pazi da nas ne uhapse zbog ovoga“, rekao je gradonačelnik Komšić prije nego je zalijepio traku.

"U svim institucijama nauke i obrazovanja u našem društvu, kao i svakom drugom modernom, treba upućivati na knjigu. Zatvaranje muzeja i uslovi koji su nikakvi za nauku i obrazovanje zahtijevaju akciju svih. Izdavači, knjižari, bibliotekari i štampari imaju potrebu na ovaj način iskazati solidarnost sa Zemaljskim muzejom i svim drugim kulturnim institucijama. Samo izdavaštvo i sve ono što je izdavačka industrija je potpuno ugroženo. Danas u Evropi raspravljaju o sniženim stopama poreza u svim zemljama, čak i onima koje tek ulaze u EU, poput Hrvatske. Jedino se u BiH tvrdoglavo čuva ta stopa od 1,17 posto na luksuz i na knjigu. To je tragično i sramotno i nadam se da će se konačno prekinuti. Na velikom plakatu Sajma knjige, koji prikazuje sve ono što dijete želi dokučiti u budućnosti, smo uradili gest koji je jasan, a pokazuje da nema budućnosti u ovoj zemlji ako ovaj PDV ne bude ukinut i sveden na nulu, i da ne postoji više nijedno izvinjenje za ono što se događa muzeju“, izjavio je za Klix.ba Ibrahim Spahić.

"Ovaj sajam je tradicionalan, a po broju posjetitelja može se vidjeti njegov značaj. To je prije svega veliki kulturni događaj, ali, nažalost, i dalje je to naše izdavaštvo u nezavidnoj poziciji. Situacija je teška, ali postoji mogućnost da se olakša“, rekao je Ivo Komšić za Klix.ba.

Jubilarni, 25. po redu, Sajam knjige ove godine je otvoren u dvorani Mirza Delibašić, a sam prostor je puno bolje i praktičnije uređen nego ranijih godina. Također, na ovaj način omogućeno je prisustvo većem broju izlagača. Prije zvaničnog otvorenja, Ibrahim Spahić, Hajriz Bećirović i Taib Šahinpašić dočekali su prve posjetioce i poklonili im po knjigu.

"Ovogodišnji sajam je veći od ranijih i ima više izdavača, što automatski znači da je i veći izbor. Kada se održava ovaj aprilski sajam, prostor je takav kakav je. Svake godine je nešto drugačije. Nije idealno rješenje i morat će se naći neko trajno rješenje za sajam“, izjavio je za Klix.ba Zdenko Voloder, jedan od izlagača.

Prije otvorenja sajma, održana je i konferencija Fondacije Kemal Bakaršić, na kojoj su proglašeni ovogodišnji laureati fondacije: Amar Numanović, Slavica Hrkaš i Dona Parameli.

Sajam je za posjetioce otvoren od 10 do 19 sati, a svečano otvaranje održat će se večeras u 18 sati. Cijena ulaznice je 1 KM.