Sjećanje na velikog humoristu
0

Rođendan Marka Twaina, pisca koji uljepšava djetinjstva

Sarajevo-x.com
Mark Twain
Mark Twain
Na današnji dan, 30. novembra 1835. godine, rođen je Mark Twain, pravog imena Samuel Langhorne Clemens, jedan od najvećih humorista u svjetskoj književnosti, pisac čija djela i danas uljepšavaju i uveseljavaju djetinjstva.

Twain je rođen u mjestu Florida u Missouriju, kao šesto od sedmero djece u porodici. Kada je imao četiri godine njegova porodica je preselila u luku Hannibal na obalama rijeke Mississipi, a doživljaji s obala te rijeke kasnije su mu poslužili kao inspiracija za brojna njegova djela.

Po okončanju školovanja za tipografa počeo je raditi kao humorist za list Hannibal Journal, potpisujući se imenom Josh.

Međutim, zbog svog nemirnog duha često je mijenjao poslove i upuštao se u pustolovine, ali je uvijek imao vremena da posjećuje biblioteke i čita.

Radio je kao kormilar na parnom brodu, pridružio se konjici Konfederacije, zatim radio u rudniku, a potom odlazi u potragu za zlatom u Kaliforniji, putuje po Evropi i Srednjem istoku...

Pošten posao

Nakon što je izmijenio brojne poslove ipak se odlučuje za novinarstvo.

"Na kraju sam postao novinar. Mrzio sam to raditi, ali nisam mogao naći pošten posao", napisao je.

Radio je za brojne američke listove, a od 1863. godine počinje koristiti pseudonim Mark Twain.

Prvi uspjeh postigao je humorističkom bajkom "The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County", odnosno pričom koju je čuo dok je tragao za zlatom, a zatim je preradio i objavio.

Proslavljeni američki pisac oženio se 1868. godine Olivijom Langdon, djevojkom u koju se zaljubio na prvi pogled. Njegov prvi sin je umro 1872. godine, a dvije godine kasnije dobija kćerku.

Nastanak najslavnijih djela

U mirnoj porodičnoj luci Twain stvara svoja najveća djela. Tada su živjeli u Buffalu u New Yorku, gdje je on radio kao uredik i novinar u lokalnom listu.

U tom periodu napisao je svoja najveća djela, među kojima i knjige Pustolovine Toma Sawyera i nastavak - Pustolovine Huckleberryja Finna, koje i danas uveseljavaju brojnu djecu i produbljuju njihovu maštu.

Međutim, ogorčenost i pesimizam se počinju osjećati u njegovim djelima nastalim krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Uzrok tome bio je njegov poslovni neuspjeh, a zatim smrt supruge i dviju kćeri.

Zabilježeno je da je on predvidio bratovu smrt. Navodno je mjesec dana prije nego što će njegov brat poginuti sanjao da će ga izgubiti.

Predvidio smrt

Predvidio je i svoju smrt. Godinu prije no što je napustio ovaj svijet napisao je: "Došao sam s Halleyvim kometom 1835. Opet dolazi naredne godine i očekujem da odem s njim. Bilo bi to veliko razočarenje u mom životu da ne odem s Halleyvim kometom. Siguran sam da je Svemoćni rekao: Ovo su dva neuračunljiva čudaka; zajedno su došli, zajedno moraju otići."

Tako je i bilo. Umro je 21. aprila 1910. godine, a iza sebe je ostavio velika djela među kojima su,osim knjiga o "nevaljalim" dječacima željnim avanture i knjige "Kraljević i prosjak", "Život na Mississipiju", "Tajanstveni stranac", "Ukradeni bijeli slon", "Yankee na dvoru kralja Arthura", "Otrovne misli"...

U čast pisca, koji je bio veliki prijatelj Nikole Tesle, i Google je danas promijenio svoj logo.