Kultura
0

Raznovrstan izbor i veliki popusti na Ramazanskom festivalu knjige

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Drugi Ramazanski festival knjige (RFK) svečano je otvoren danas poslijepodne, a trajat će do 5. augusta na platou ispred BBI Centra u Sarajevu.

Festival je, prigodnim obraćanjem, otvorio dopredsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Miro Lazović.

"Zadovoljstvo mi je da ispred Gradske uprave Grada Sarajeva sudjelujem u afirmaciji knjige kao riznice znanja i duhovnih vrijednosti koje nam knjiga nesebično pruža. U ovom svetom mjesecu kada veliki broj građana u tišini ramazanskog posta učvršćuje univerzalne duhovne vrijednosti ljudskog postojanja, organizatori ovog festivala knjige šalju nam poruku 'takmičimo se u dobru'", kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, od danas pa sve do 5. augusta na ovom prostoru, u okviru drugog Ramazanskog festivala knjige, građani Sarajeva kao i njegovi gosti svjedočit će o zajedništvu knjige i topline ramazanskog somuna, o zajedništvu knjige i umjetničkih rukotvorina, o zanosnoj igri knjige i pjesme.

"Svjedočit ćemo o radosti darivanja drugome i odricanja radi drugoga, pregnuća radi trajnog dobra. Nadamo se da ćemo svjedočiti i velikom solidarisanju sa slobodno stojećim hramovima knjige, ovog puta sa bibliotekom u Bosanskoj Dubici", kazao je Lazović.

Čestitajući organizatoru, Izdavačkoj kući Conectum, izlagačima, učesnicima i svim sugrađanima i posjetiocima, Lazović je i zvanično proglasio otvorenim drugi Ramazanski festival knjige.

"Pošto smo mi izdavačka kuća, bavimo se pisanom riječju, izdavanjem knjiga, na neki način prosvjetiteljstvom, naša je briga podizanje svijesti nas samih, zajednice, sugrađana. I u toj brizi, jednostavno, dijagnosticirali smo da smo kao zajednica, da smo kao pojedinci na nekim način postali udaljeni i otuđeni jedni od drugih", kazao je direktor Izdavačke kuće Connectum, koja je organizator Festivala, Ajet Arifi.

Trebalo nam je, dodao je on, nešto što bi nas nagnalo da se okrenemo jedni drugima.

"Došli smo do zaključka da bi najbolje bilo da organiziranjem jedne ovakve manifestacije postignemo taj cilj ponovnog okretanja nas jedni prema drugima", kazao je Arifi. I na ovogodišnjem Festivalu učestvuju eminentni izdavači i knjižari iz cijele BiH.

Uz prodajnu izložbu knjiga bh. izdavača i knjižara, uz velike popuste, planirani su kulturni sadržaji prvenstveno vezani za ramazansku i bajramsku tradiciju u našoj zemlji i to onu u kojoj su oduvijek učestvovali i još uvijek učestvuju svi bh. građani.

Predviđeno je i svakodnevno javno prikupljanje novih knjiga koje će nakon Festivala komisijski biti darovane Omladinskoj biblioteci u Bosanskoj Dubici.

I ove godine svi izlagači na RFK besplatno će ustupiti, odnosno darovati svoje knjige u vrijednosti od 200 KM, ovog puta za Bosansku Dubicu. Za istu namjenu i posjetitelji će moći kupljenu knjigu na nekom od štandova ubaciti u veliku prozirnu kutiju koja će biti izložena sve vrijeme trajanja Festivala, saopćio je organizator.