Otvoreno pismo
39

"Rat" kulturnjaka se nastavlja: Direktor Zemaljskog muzeja odgovorio Hadžihafizbegoviću

L. K.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon što je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović javno odgovorio na izjavu direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsada Sijarića da "glumci ne vrijede više od uposlenika muzeja", Sijarić se javnosti i teatrima izvinio putem otvorenog pisma.
Sijarić u početku obraćanja zahvaljuje Hadžihafizbegoviću za "birane riječi" kojima mu se obratio u otvorenom pismu.

"Nazvali ste me lažovom,optužujući me za mržnju i 'mizantropiju' prema teatarskim radnicima i posebno glumcima. Iako smatram da takav vokabular nije primjeren čovjeku vašepozicije, takvih 'riplijevskih' referenci i titula nisam iznenađen činjenicom da je moj apel za ravnopravno, ili ravnopravnije, raspoređivanje novca namijenjenog za kulturu u Kantonu Sarajevo shvaćen kao 'agitacija' protiv teatara", započinje Sijarić.

Dodaje kako je "primio k znanju javno očitanu lekciju".

"Zbog zdravlja sebe, svoje porodice, kolektiva ispred kojeg stojim, ali i javnosti se uopšte skrušeno izvinjavam. U skladu s tim želim naglasiti da mi je iskreno žao što sam stavku 'Ugovorene i druge posebne usluge' (258.145 KM), iz dokumenta Izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu proizvoljno javno interpretirao kao 250.000, ne ulazeći dovoljno studiozno u filantropske motive i detalje njenog utroška", nastavlja.

Dodaje kako činjenicu da je Kamernom teatru 55 uplaćeno "degutantnih" 1.826.983 KM, ili 37.285 KM za svakoga od 49 zaposlenih. Uz to, Sijarić ističe kako se slaže da to nije dovoljno ni da se ansambl pozorišta tri puta godišnje uputi na relaksirana putovanja izvan Bosne i Hercegovine.

"Žalim, u isto vrijeme,što niste prisustvovali spornoj press konferenciji, na kojoj sam, između ostalog, izrazio i svoju nadu da će vam budžet biti podignut na barem – ko bi to nakon tolikih profesionalnih uspjeha mogao osporiti, zasluženih 5.000.000,00 KM", ističe Sijarić.

U nastavku čestita Hadžihafizbegoviću na "dobrim menadžerskim potezima" kojima je bez budžetskog novca i, kako piše, sasvim sigurno bez političke podrške uz podršku turskih partnera i prijatelja iz TIKE uspjeli zamijeniti austro-ugarski mokri čvor, prozore iz Drugog svjetskog rata, postave fotografije na zidove i nabave novi svjetlosni pult.

"Zahvaljujem se što ste kao Ministar kulture KS trošili svoje dragocjeno vrijeme na davanje izjava u korist ZMBIH, što ste nesebično pisali saopštenja, dežurali, podržavali i savjetovali, te što i dalje jednakim žarom činite isto. Svi muzealci i galeristi, poštovaoci i konzumenti kulture uopšte, sport i sportiste da ne spominjemo, su bili fascinirani umjetničkim i političkim rezultatima koje ste paralelno ostvarili dok ste obavljali navedeno funkciju. Siguran sam da se nijedan ministar u Evropi ne bi mogao pohvaliti takvim rezultatima", dodaje.

U nastavku se izvinjava svim teatarskim i kulturnim ustanovama u Kantonu Sarajevo jer se "neodgovorno odvažio pročitati gore navedeni budžet KS. Uz to apeluje da se sa službene stranice KS uklone pogrešni podaci o sredstvima koja dobijaju sarajevska pozorišta.

"Kao izraz solidarnosti i pokajanja pozivam KS da preispita svoju raniju odluku kojom su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u 2020. godini podržali sa neprimjereno i nezasluženo bahatih 300.000 KM (6.122 KM, po glavi svakog od 49 uposlenih), te dio tog novca, ako je računovodstveno izvodljivo, preusmjere u stimuliranje i legalan rad pobrojanih kantonalnih institucija, čime bi se iste barem malo udaljile od trenutne pozicije borbe za golu egzistenciju, a glavni grad Bosne i Hercegovine (Sarajevo) zadržao na stoljećima mukotrpno iscrtavanim kulturnim mapama Evrope i svijeta", navodi naposljetku.

Na koncu, Sijarić ističe kako se bez skrivanja iza kolektiva Zemaljskog muzeja BiH izvinjava zbog "podizanja tenzija unutar sarajevskog kulturnog kruga".