Kultura
0

Ramazanski koncert i ovaj put je donio posebnu atmosferu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Tradicionalni 18. Ramazanski koncert održan je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Publika je imala priliku čuti sopranisticu Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Ademu Pljevljak-Krehić, prvaka državne opere u Ankari tenora Senola Talinlija, te basa Ardu Aydogana.

Osim solista zvuk Sarajevske filharmonije je upotpunio i Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koncert je organizovala Sarajevska filharmonija u saradnji s Uredom savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske.

Sarajevska filharmonija ovu sezonu zatvara večerašnjim tradicionalnim Ramazanskim koncertom na kojem su filharmoničari izveli "Simfoniju ilahiju" mladog i već afirmisanog turskog kompozitora Oguzhana Balcia.

Izuzetan način na koji tradicionalnu muziku predstavlja u simfonijskoj formi čini Balcia jednim od eksponenata turske kulture danas.

Stručna saradnica za propagandu Sarajevske filharmonije Nina Granov kazala je za agenciju Anadolija da je ramazanski koncert postao prepoznatljiv način najave dolaska mjeseca ramazana.

“Za ovaj koncert uvijek vlada neka posebna atmosfera, kako za nas uposlenike, tako i za publiku”, istakla je Granov.

Prema njenim riječima, filharmonija je u saradnji sa JU Muzej Sarajeva za ovaj koncert posebno pripremila i izložbu mlade bosanskohercegovačke umjetnice Melihe Teparić "Svjedočenje ljepote", koja njeguje tradicionalni kaligrafski izraz.

“Napominjem da ovaj koncert radimo sa našim dragim prijateljima Uredom savjetnika za kulturu i turizam Republike Turske i ovom prilikom im se zahvaljujem na podršci”, pojasnila je Granov.