Kultura
0

Prva sedmica "Sarajevske zime" u znaku vrhunskih ostvarenja

FENA
Prva sedmica ovogodišnjeg 22. internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" prošla je u znaku vrhunskih umjetničkih ostvarenja uz sjajno učešće publike i podršku bh. medija, ocijenio je direktor Festivala Ibrahim Spahić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

On je dodao kako će po okončanju Festivala biti dodijeljeno devet pahuljica – zlatne, srebrne i bronzane za najbolja ostvarenja u oblasti vizuelne umjetnosti, teatra i filma.

Najavljena je i večerašnja bh. premijera filma "Pogled s Ajfelovog tornja", koji predstavlja adaptaciju romana "Zagrepčanka" Branislava Glumca. Film će premijerno biti prikazan u kinu Tesla u 20.00 sati.

Reditelj filma Nikola Vukčević istaknuo je da je riječ o prvoj nezavisnoj produkciji filma u Crnoj Gori. Koproducenti filma dolaze iz SCG, Slovenije te Hrvatske.

"Film je nastao zajedničkom snagom nekolicine mladih ljudi okupljenih oko produkcijske kuće "ARTikulacija" iz Podgorice, u želji da se bave ljubavnim odnosima koji prevazilaze dvoje mladih ljudi", kazao je Vukčević, dodajući da je film već osvojio niz nagrada.

Producent Ivan Đurović isitiče kako je film zabilježio najveću gledanost u Crnoj Gori, a veliki je hit postao i u susjednoj Srbiji. Posebno je naglasio veliki uspjeh muzike u ovom ostvarenju, koju, uz jednu od uloga, potpisuje istaknuti hrvatski muzičar Darko Rundek.

Film, likovima i fabulom, govori o jednom teškom vremenu u kojem je sve na prodaju, a istovremeno i o ljubavi koja je jedini put za izbavljenje iz balkanskog ludila.

Uloge u filmu ostvarili su, među ostalima, Marija Visković, Branislav Trifunović, Svetozar Cvetković, Irfan Mensur, Sergej Trifunović, Petar Božović te Darko Rundek.