Nepravedno zanemaren
2

Pronađene izgubljene pjesme velikog književnika Rudyarda Kiplinga

Klix.ba
Američki profesor Thomas Pinney otkrio je više od 50 neobjavljenih pjesama britanskog književnika Rudyarda Kiplinga. Rukopise je pronašao na različitim mjestima, koja uključuju Manhattan House te među papirima bivšeg šefa kompanije Cunard Line, piše BBC.

Pinney je svoj pronalazak opisao kao nevjerovatno uzbudljiv za učenjake i fanove. Pjesme će biti objavljene 7. marta, zajedno sa 1.300 drugih u prvoj kompletnoj ediciji Kiplingovih stihova.

Kipling, koji je živio od 1865. do 1936. godine, najpoznatiji je po svojim kratkim pričama, romanu "Knjiga o džungli" te pjesmama "Mandalay" i "Ako".

Otkrivene pjesme uključuju nekoliko pjesama napisanih tokom Prvog svjetskog rata te bilješke iz dnevnika koji je pisac vodio tokom obilaska ratnih grobova u Belgiji i Francuskoj 1924. godine.

"Kiplinga su dugo zanemarivali naučnici, vjerovatno iz političkih razloga. Njegovi tekstovi nikada nisu bili proučavani kako treba, ali se stvari počinju mijenjati. Tu je čitava riznica nesakupljenih, neobjavljenih i neidentificiranih radova. Ja sam nedavno otkrio još jedan nezabilježeni predmet, a takve stvari će nastaviti da se dešavaju", rekao je Pinney, profesor engleskog jezika na Univerzitetu u Californiji.

Jedna pjesma iz 1899. godine, "The Press", sadrži oštru kritiku protiv medijskih upada, što je bila jedna od Kiplingovih "omiljenih mržnji", sa odjekom u današnjem vremenu.

Tu je i Kiplingov komični stih koji uključuje primjer pisanja na brodskoj plovidbi od Adelaidea do Ceylona, za koji se smatra da ga je Kipling čitao naglas ljudima oko sebe.

"Pjesma 'Ako' je jedna od najpopularnijih pjesama na engleskom jeziku, ali ova edicija pokazuje da je on mnogo više pisao da zabavi, uključi i izazove čitaoce, rekla je Linda Bree, urednica umjetnosti i književnosti Cambridge University Pressa.

Kipling je rođen u Mumbaiju u Indiji, a u Englesku je sa porodicom doselio kao petogodišnjak. Tokom velikog dijela 20. stoljeća, njegova reputacija bila je narušena zbog jingoističnih imperijalističkih pogleda, a George Orwell ga je opisivao kao "proroka britanskog imperijalizma“.