Novinarski tekstovi
2

Promovisana knjige Zije Dizdarevića "Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
"Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova" naziv je knjige novinara i publiciste Zije Dizdarevića koja je predstavljena danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Kako je istakao autor knjige, središnji pojam naziva ove zbirke njegovih novinarskih radova potiče iz istoimene rubrike lista Oslobođenje – U žiži.

Naglasio je da se radi o komentarima, u kraćoj ili nešto dužoj formi, koji obrađuju, u pravilu, vruću aktuelnost iz prethodnog dana.

"Tema knjige je Bosna i Hercegovina u žarištu nezavršenih ratova – ideoloških, političkih i vojnih. Na ovim prostorima nije završen rat 1991. do 1995., vodi se drugim sredstvima, živući su i mitovi kojima je simbol Kosovska bitka, traju recidivi Prvog i Drugog svjetskog rata", istakao je Dizdarević.

Na promociji knjige glavni sekretar Upravnog odbora BHRT Emir Habul kazao je da se radi o knjizi koja obuhvata autorove tekstove koje je pisao za Oslobođenje.

"Knjiga je zapravo o novinarstvu, o novinarskim tekstovima, ali posebno ističem autorovu distancu prema svim akterima politike i moći i to je ono što daje vrijednost ovoj knjizi. Knjiga je, mogu reći, namijenjena više ljudima koji se zanimaju za političke procese", kazao je Habul.

Direktor Media centra Sarajevo Boro Kontić kazao je da se radi o zbirci tekstova koji su posljednjih 25 godina objavljivani u Oslobođenju.

Knjiga je, dodaje Kontić, podsjetnik u kakvom vremenu smo živjeli i živimo, što je glavna odlika novinarstva a to je da svjedoči o vremenu u kojem živimo.