Srebrenica
0

Promovisana knjiga "Prekinuto djetinjstvo"

FENA
U maloj sali Kulturnog centra Srebrenica večeras je priređena promocija knjige "Prekinuto djetinjstvo" autora Azira Osmanovića, Alme Gabeljić, Admira Sejdinovića, Nermine Dautbašić, Nermine Sejdinović, Medihe Mustafić, Elvise Haskić, Sadmira i Dželaludine Nukić.

Jedan od promotora prof. dr. Ismet Dizdarević istakao je da je značaj ove knjige što su je pisala djeca, sada mladi ljudi, a koji su, poslije preživljenih strahota jula 1995. godine i gubitka roditelja i braće, odlučili da se vrate u svoj rodni grad.

  • Autori ove knjige nisu imali pravo djetinjstvo. Oni su se susretali sa smrću, umjesto da imaju normalnu mladost. Vidjeli su sve strahote Srebrenice i sve su to pretočili u jednu "živu" knjigu koja je najbolji pokazatelj patnji i užasa kroz koje su prošli Srebreničani, rekao je Dizdarević.

O značaju ovog djela govorili su i načelnik Općine Srebrenica, Osman Suljić, magistar Enis Omerović, autor Dželaludina Nukić i doc.dr. Rasim Muratović.

Izdavaći knjige "Prekinuto djetinjstvo" su Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, godišnjice genocida nad Bošnjacima "ZZ UN" Srebrenica.