Kultura
133

Promovirana šesta knjiga iz edicije "Sarajevo moj grad"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Šesta knjiga iz edicije "Sarajevo moj grad" grupe autora promovirana je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Promotorica Vesna Mašić izjavila je da su knjige iz ove edicije svojevrsne zbirke sjećanja na ljude koji su ostavili značajan trag u Sarajevu i koji su svojom posebnošću doprinijeli ljepoti grada i njegovom bogatstvu, ali su i uz sve to zaboravljene.

Istakla je da je lijepo da o tim ljudima pišu oni koji ih se još sjećaju jer Sarajevo je grad posebnih ljudi, iako ga osim toplote, gostoprimstva i širokogrudosti odlikuju i osobine koje nisu baš tako pozitivne, a to je da vrlo brzo zaboravlja one koji su nešto učinili.

Jasminka Maglajlić podsjetila je na brojne doktorice koje su Sarajevu dale poseban doprinos i bile njegov neraskidivi dio, te istakla da su one bile na prvoj liniji borbe za narodno zdravlje i simbolizirale sve ono što medicinu čini vrijednom divljenja i humanom naukom a ne biznisom u koji se danas pretvara.

Senka Kurt istakla je svjesna magične moći i utiska koji Sarajevo ostavlja na posjetioce, odnosno da to rade ljudi koji u njemu žive, da su Sarajlije prestroge prema onima koji su otišli iz grada ali i prema onima koji su došli u njega, te da su kratkog pamćenja i ne znaju cijene.

Amra Zulfikarpašić naglasila je da je Sarajevo koje pamti za nju romantičan i divan grad, te da se ne može ljutiti na njega jer smatra da je uvijek bio grad tolerancije.

Knjigu je izdala Izdavačka kuća Rabic.