Festival MESS
0

Program "Modul memorije" od 4. do 24. aprila

FENA
Radionicom "Slika i mašta", koju će 4. aprila na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo otvoriti i voditi taj i naredni dan istaknuti teatarski radnik u Irskoj David Grant, bit će otvoren kulturološki projekt Internacionalnog teatarskog festivala MESS "Modul Memorije", koji će trajati do 24. aprila.

"Modul Memorije" u ovom će izdanju donijeti iznimno šarolik i zanimljiv program od izložbi fotografija, filmskih i teatarskih programa, promocija knjiga i radionica te dvodnevnu konferenciju "Umjetnost i sjećanje".

Programi će biti održavani na šest lokacija - Bošnjačkom institutu, Muzeju književnosti i savremene umjetnosti BiH, kinu Meeting point, Narodnom pozorištu Sarajevo, Hanikahu Kuršumli medrese te Akademiji scenskih umjetnosti.

Koordinator programa "Modul Memorije" i izvršni producent Festivala MESS Nihad Kreševljaković na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu ukratko prezentirao ovogodišnji program, navodeći da je dosta intenzivniji u odnosu na dosadašnja izdanja.

Govoreći o izložbama, izdvojio je predstavljanje dvaju irskih fotografa Seana McKernana i Frankieja Quinna, uz Andreja Đerkovića, s postavkom "Belfast i Sarajevo: negdje između". Riječ je o autorima koji se već decenijama bave problemom konflikta u Sjevernoj Irskoj.

Tu je i postavka Sandre Vitaljić iz Zagreba, koja će se ovdašnjoj publici predstaviti temom "Neplodna tla" 7. aprila u Hanikahu. Pejzaži na fotografijama obilježeni su traumom, historijskim događajima i ljudskim iskustvom. Odabrana mjesta su zbog historijskog konteksta dobila snažnu simboliku te na određeni način kreirala nacionalni identitet.

Kada je riječ o filmskom programu, Kreševljaković je najavio projekciju filma "Na putu" Jasmile Žbanić 5. aprila, koji će biti popraćen razgovorom s rediteljicom, "Šta ostaje" scenaristice i rediteljice Clarisse Thieme 8. aprila u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, "Sa nule" u režiji Marjoleine Boonstra 8. aprila u istom Muzeju, "Ubiti slona" Alberta Arce 12. aprila u kinu Meeting point te "Srce Jenina" u režiji Leona Gellera i Marcusa Vettera 13. aprila u istom kinu.

"Sarajevska pozorišna tragedija" naziv je predstave koju je prema tekstu Peđe Kojovića režirao Gorčin Stojanović, a bit će odigrana 23. aprila u Narodnom pozorištu u okviru teatarskog programa "Modula Memorije".

Priča je to o suočavanju s predrasudama u međunacionalnim odnosima postratne BiH.

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić kao ključni element ovogodišnjeg programa najavio je konferenciju "Umjetnost i sjećanje - umjetnička istina i odgovornost" koja će biti održana 6. i 7. aprila u Bošnjačkom institutu.

Istaknuo je da će skup privući na desetine umjetnika, istaknutih javnih djelatnika i profesora iz regiona - BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i Slovenije koji su u svojim djelima na bilo koji način tretirali odgovornost prema prošlosti.

"Pokušat ćemo se sjećati onoga što je prošlost, ali uz kritički i kreativni odnos te razbijanje predrasuda i mitova, a pritom otvoriti perspektivu budućnosti. "Modul Memorije" će insistirati da bh. kultura mora da njeguje kulturu sjećanja, posebno putem ovakvih projekata koji su nas hrabro suočavali s našom prošlošću", kazao je Mustafić.