Kultura
0

Program Festivala "Sarajevska zima 2010."

FENA
Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu Sarajevo "Sarajevska zima" predstavit će se oko 1.500 umjetnika iz više od 45 zemalja u sklopu 129 kulturnih i zabavnih događaja.

Okosnicu 26. Sarajevske zime činit će raznolike manifestacije i skupovi, uključujući brojne predstave, koncerte, izložbene, filmske i video programe te instalacije i performanse, kojima glavni grad BiH otvara vrata umjetnicima cijelog svijeta.

Zvanična ceremonija otvaranja Festivala pod sloganom "Šta sad?" planirana je za večernje sate 7. februara na prostoru između Umjetničke galerije BiH, Škole primjenjenih umjetnosti i Doma OSBiH u Sarajevu i bit će propraćena nizom zanimljivih sadržaja.

Kako je danas na pres-konferenciji u Turskom kulturnom centru u Sarajevu najavio direktor Festivala Ibrahim Spahić, svečanosti otvaranja prethodit će ulični teatar (korejski Gachi Theatre) i performans koji će okupiti istaknute umjetnike iz cijelog svijeta, brojne goste i građane naše zemlje.

Spahić je ukazao na značaj Festivala kao prilike za otvaranje spram svijeta i upoznavanje različitih kultura, te bolje razumjevanje i jačanje saradnje i solidarnosti, bez obzira na teškoće s kojima se savremeni čovjek suočava na globalnom planu.

U tom kontekstu, najavio je da će se Sarajevo kandidirati za kulturnu prijestolnicu Evrope 2014. godine.

Održavanje Sarajevske zime pozdravila je predstavnica Ambasade Republike Turske u BiH i direktorica Turskog kulturnog centra Nermin Ljušta, podsjećajući da je Istanbul jedan od tri grada proglašena ovogodišnjim kulturnim prijestolnicama Evrope.

Ukazala je na značaj jačanja kulturnih veza u savremenom svijetu kao mosta saradnje i boljeg razumijevanja različitih civilizacija i kulturnih tradicija.

Inače, festivalskoj publici bit će ponuđena bogata paleta filmskih ostvarenja u sklopu sedmice savremenog japanskog i poljskog filma, koji će biti prikazani u Cinema City-u i Turskom kulturnom centru.

Jedan od događaja koji prethodi otvaranju Festivala je i workshop "City Map" 5. februara u organizaciji Wimar Bauhaus University, a slijede izložba "U svjetlu igre", autora Ernisa Šljive u Zemaljskom muzeju BiH i Izložba dječijih radova "What Now?" (Šta sad?) u SOS društvenom centru 7. februara, te umjetnički projekt "Međuprostor" u realizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS Banja Luka.

Među ostalim, tu su zanimljivi kulturni sadržaji - umjetnička instalacija "Genesis", svjetski priznate umjetnice Oksane Chepelyk, Međunarodni kulturni projekt "Vatra", esperimentalni video "Maska za lice", autorice Kristine Kojan-Goluža i videoinstalacija "Mentalni hologram", Babe Dorin, te Izložba moderne umjetnosti "Ljubav za Istanbul", kao i sadržaji vezani za promoviranje Pečuha (Mađarska) kao jedne od evropskih prijestolnica kulture 2010. (druge dvije su Istanbul i Essen).