Kultura
103

Profesorica Larisa Buro: Neira je vježbala u neuslovnim prostorijama, ali je osvojila Grand Prix

Piše: E. M.
Neira Muhić (Foto: E. M./Klix.ba)
Neira Muhić (Foto: E. M./Klix.ba)
Maturantica Srednje muzičke škole u Zenici Neira Muhić je na nedavno održanom takmičenju u Rusiji u solo pjevanju osvojila Grand Prix. U razgovoru za naš portal profesorica Larisa Buro i mlada solistica Neira Muhić govorile su o teškim uvjetima u kojima su radile kako bi ostvarile najbolji rezultat.

Sva priča o teškom radu i trudu počinje u neuslovnim prostorijama gdje je mlada Zeničanka Neira Muhić, uprkos niskim temperaturama, vježbala svoj glas za takmičenje u Rusiji na kojem je učestvovalo blizu 270 solo pjevača iz cijelog svijeta.

U razgovoru za naš portal Muhić ističe kako se odlično snašla u Moskvi te da je pristup ljudi bio i više nego profesionalan, dok za nastup i organizaciju ima samo riječi hvale.

"Što se tiče takmičenja, čija je organizacija na visokom nivou, imam samo riječi hvale jer su to divni ljudi, profesori, a prije svega veliki muzičari i profesionalci. Sama činjenica da je žiri činilo sedam članova i da je predsjednica žirija primadona Boljšoj teatra Galina Borisonova, govori mnogo. Treme je bilo, ali sam je pokušala pozitivno usmjeriti i uspjela sam", govori Muhić.

U Neirinoj kategoriji je bilo 25 takmičara iz cijelog svijeta, a osim nastupa i ostvarenog rezultata njeno zadovoljstvo je bilo upoznati nove ljude i razmijeniti s njima iskustva.

"Ovo je za mene prvenstveno jedan veliki motiv za dalji rad i naredna ostvarenja. Priznanje je za mene i moje roditelje, moju profesoricu, ali i ponos za sve ljude koje volim i koji mene vole, bodre i poštuju. Nakon završnog koncerta i dodjele nagrada u sali na Crvenom trgu, bila sam neizmjerno sretna, upravo zbog činjenice da se zaista sve može, ako se istinski želi", zaključila je Muhić za Klix.ba.

Neirina profesorica solo pjevanja mezzosopranistica Larisa Buro kontaktirala je profesoricu Klaudiju Krkotić sa Muzičke akademije Unverziteta u Istočnom Sarajevu te je zamolila da povede Neiru sa svojim studentima u Rusiju kako bi svijetu pokazala ono što zna.

"Ja kao profesorica nisam išla jer nisam mogla to finansirati, škola nije imala novca pa je Neiru povela profesorica Krkotić. Međutim, čitavo putovanje u Rusiju platili su Neirini roditelji", govori Buro za Klix.ba.

Larisa Buro (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Larisa Buro (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Neira je pred sedmočlanim žirijem svojim nastupom osvojila Grand prix takmičenja i maksimalnih 100 bodova. Buro joj je na ispraćaju poručila da se prilikom nastupa sjeti u kakvim je uslovima radila i da otpjeva što bolje može.

"Nije bilo grijanja, a vježbale smo u podrumu škole. Jednostavno, prostorije i okruženje u kojem smo radile nisu bili uslovni, a na jednom prozoru umjesto stakla postavljene su daske. Kada je Neira trebala ići u Moskvu samo sam joj rekla da se pred žirijem prisjeti u kakvim uslovima smo radile", dodala je Buro.

Žiriju u Rusiji Neira je otpjevala jednu rusku kompoziciju, bosanskohercegovačku pjesmu "Azemina" i ariju iz opere "Na uranku" Stanislava Binickog.