Muzika
275

Na koncertu klasične muzike Zeničane očekuju djela Mozarta, Tchaikovskog, Schumanna...

Piše: E. M.
Larisa Buro
Larisa Buro
Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće ove sezone donosi veliki broj koncertnih večeri, a u četvrtak 31. marta Zeničanima će biti predstavljena večer klasične muzike.

Koncert klasične muzike bit će bogat različitim vremenskim epohama, kompozitorima perioda baroka, klasike, romantizma i impresionizma uz Mozarta, Tchaikovskog, Griega, Schumanna, a sve to upakovano u naziv koncerta "Ljubav, život i muzika".

Zenička mezzo-sopranistica, magistrica solo pjevanja i pedagogica Larisa Buro za Klix.ba je izjavila kako je uvjerena da je zenička publika poželjela ovakva dešavanja i koncertne večeri klasične muzike.

"Apsolutno sam sigurna da se zenička publika zaželjela ovakvih vrsta dešavanja i koncertnih večeri po uzoru na velike evropske prijestolnice, te ovakvih vrsta 'mehlema za dušu'. Mogu slobodno reći da je to kroz duh 'aristokratske izvorne bečke klasike' i nekih drugih boljih kulturnijih vremena gdje je klasična muzika bila obavezni dio bontona i obrazovanja, pogotovo sada u vremenu gdje smo činjenično konstantno okruženi negativnim vijestima, strašnim dešavanjima u svijetu i kod nas, pritiskom medija i 'turbom' u svim životnim sferama, profesijama i žanrovima", kazala je Buro.

Buro je dodala da je tematika koncerta ljubav u životu jednog običnog čovjeka. Ljubav prema ljudima oko sebe, prirodi, prema voljenoj osobi i različitostima.

"Ljubav je ta koja pokreće svijet, a opet je jednostavna i u malenim svakodnevnim stvarima. Univerzalna ljubav je suština cijelog koncertnog repertoara koji će zajedno sa mnom nositi moja korepetitorka klaviristica prof. Maida Ibrahimagić, magistrica harmonike Emina Berbić, i pijanist Bartolomej Stanković", dodaje Buro.

Važno je pomenuti da je Zenica grad sa ogromnom tradicijom kada je klasična muzika u pitanju. Srednja i osnovna muzička škola iznjedrile su generacije muzičkih talenata, a činjenično stanje je da ovakvih koncertnih večeri nedostaje.

"Kao operni pjevač mislim da smo dovoljno zreli da iskoristimo naše domaće snage i proširimo pozorišni opus pored dramskog i na operna izvođenja. Za početak to mogu biti koncertna izvođenja opera, a kasnije možemo da se fokusiramo i na postavljanje prvih opera na nasim pozorišnim daskama jer imamo sve uslove za to", dodala je Buro.

''Ljubav, život i muzika'' koncertno veče klasične muzike po uzoru na evropske metropole, veče obojeno crvenom bojom ljubavi, u Zenici će biti održano u četvrtak sa početkom od 19:30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu, a ulaz je besplatan.