Među pet najboljih
0

Priznanje za "Kinofil" Damira Janečeka

FENA
Nakon što je nedavno dobio nagradu za najbolji dokumentarni film, film "Kinofil" Damira Janečeka prikazuje se u Americi gdje je nominiran između nekoliko stotina filmova za nagradu "Najbolji socijalno angažirani film".

Iako ga Festival BH filma u New Yorku nije želio prikazati, film je prikazan u Chicagu, a sada se prikazuje u Kansasu, na velikom International Kansas Film Festivalu. Prva projekcija će biti upriličena 1. oktobra, a nakon nje će zbog interesa javnosti film biti opet prikazan.

Između nekoliko stotina filmova ovaj angažirani dugometražni dokumentarni film Damira Janečeka bit će prikazan među samo pet odabranih finalista za nagradu žirija za "Najbolji socijalno angažirani film".

"Sretan sam zbog interesa američke javnosti i razumijevanja dobronamjernosti filma. Žalosno je da su ovaj film odbili prikazati manifestacija Dani Sarajeva u Beogradu, Festival BH filma u New Yorku, te ljudi iz Bh. bala u Beču, dok Fondacija za kinematografiju unatoč međunarodnom uspjehu filma odbija pomoć ikakvoj promociji filma svaki put kad im se obratim. Žalosno, jer taj film detektira krivce, te kroz estetiku kolaž dokumentarca daje konstruktivnu kritiku te nudi rješenje", istaknuo je Janeček.

On dodaje da je ovo film koji govori o bjesomučnom kršenju i ljudskih i životinjskih prava. Film je do sada prikazan diljem Evrope i svijeta.