Kultura
19

Prije 13 godina preminuo bh. pjesnik Ilija Ladin

FENA
Na današnji dan prije 13 godina preminuo je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika Ilija Ladin.

Bosanskohercegovački pjesnik Ilija Ladin rođen je kao Ilija Kozić u Stratinskoj kod Banje Luke, 19. jula 1929. godine. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je francuski i latinski jezik.

Dobitnik je velikog broja nagrada među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, 1998. godine. Umro je 23. oktobra 2001. godine, u staračkom domu u Sarajevu.

U znak sjećanja na Iliju Ladina pokrenuta je manifestacija "Grah za Iliju Ladina". Performans "Grah za Iliju Ladina", u čast pjesnika Ilije Ladina, bit će održan ove godine četvrti put 25. oktobra u organizaciji HKD Napredak Vitez u Napretkovom domu u Vitezu.

Pjesnici su imali zadatak da napišu pjesmu inspiriranu stihovima Ilije Ladina "Ja znam da pošli ste tamo kud ljubav vas vodi” iz pjesme "Spavajte tko s kim hoće“.

Za 4. performans "Grah za Iliju Ladina" prijavilo se 40 pjesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije i Italije, a propozicije kažu da u takmičenju za jednu od tri nagrade mogu učestvovati autori koji sami interpretiraju svoju pjesmu. Dosadašnji dobitnici nagrade "Grah za Iliju Ladina" između ostalih su: Admiral Mahić, Ferida Duraković, Lamija Begagić…