Autor Žorž Skrigin
182

Preminuo Branko Tepić, dječak sa kultne fotografije iz Drugog svjetskog rata snimljene na Kozari

M. G.
Branko Tepić, dječak kojeg na kultnoj fotografiji Žorža Skrigina iz perioda Drugog svjetskog rata u torbi na leđima nosi majka Milica Tepić, preminuo je prekjučer, objavljeno je na službenoj Facebook stranici manastira Jasenovac.

"Majka Knežopoljka" Žorža Skrigina jedna je od najpoznatijih i najpotresnijih ratnih fotografija iz Drugog svjetskog rata, a nastala je 1944. godine na Kozari. Mlada žena, omotana šalom, zamišljena, s prstima na usnama da ušutkaju djecu, nosi dvogodišnjeg dječaka u torbi na leđima, a četverogodišnju djevojčicu vodi za ruku.

Majka se zvala Milica, a djeca Branko i Dragica iz kozaračkog sela Komlenac. Majka Milica preminula je 1949. godine, a Brankova sestra Dragica preminula je 1984. godine.

Branko Tepić živio je u selu Paukova, 30 kilometara od Siska. Dobio je ime po ocu koji je odmah na početku ustanka 1941. otišao u partizane i bio u brigadi slavnog dr. Mladena Stojanovića.

Fotografija poznatog partizanskog umjetnika, sina ruskih emigranata, Žorža Skrigina, nastala je u blizini Knežopolja, u Potkozarju, 1944. godine.

Nakon rata vratili su se u svoje selo. Milica je 1949. godine oboljela od upale pluća i umrla, baš kada je Branko krenuo u prvi razred. Djeca su tada otišla živjeti kod strica u Bosansku Dubicu.

Sestra se udala sa 19 godina i ostala na selu, a Branko je koristio stipendiju djeteta palog borca ​​i završio osnovnu, srednju i višu školu. Bio je nastavnik biologije i hemije u selu Mala Gradiška, a potom je 20 godina radio kao upravitelj poljoprivrednog pogona Industrije mesa "Gavrilović". Odatle je otišao u penziju.