Kamerni teatar 55
0

Premijera "Žabe" 26. decembra

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstava "Žaba" koju je prema tekstu Dubravka Mihanovića na scenu rediteljski postavio Elmir Jukić, premijerno će biti izvedena pred sarajevskom publikom 26. decembra u Kamernom teatru 55.

Priča je to o svima nama, ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti te potrage za ljubavlju i smislom.

Uloge su ostvarili Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović. Za kostimografiju i scenografiju zaslužna je Vanja Popović.

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić naglasio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da odavno na scenu ovog teatra nije igrana predstava koja na tako hirurški način dijagnosticira vrijeme u kojem živimo. Ona donosi likove nesnađene u tranzicijskom vremenu i dobu promijenjenih vrijednosti.

"U njihovim životima još odjekuje rat, a njihove su brige i naše brige. Poruka predstave vrlo je optimistična - uprkos svemu, ovaj naš mali jadan život ima nade i trebamo se boriti za vlastiti komad sreće", kazao je Topčić.

Moramo se, dodao je, umiješati u vlastite sudbine, a ne samo nad njima žaliti.

Predstava za reditelja Jukića tematizira bitne i relevantne stvari današnjice na ozbiljan način. Urađena je s porukom koju osjeća kao deficit naše sredine – optimizam. On vjeruje da možemo sami promijeniti svoje živote vlastitim angažmanom, ne očekujući pravnu državu i ne okrivljujući društvo za loše živote.

"Tekst je vrlo precizno napisan, potpuno se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili drugdje. To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje", naveo je Jukić.

Emir Hadžihafizbegović predstavu je nazvao psihološkim realizmom, koji je najteže igrati. Kao motiv predstave navodi potragu za smislom jer svi pokušavamo u turbulentnom vremenu srušenih vrijednosti imati smislen dan.

"Nikada s ovoliko strasti i sreće u svojoj karijeri nisam radio neku predstavu kao ovu. Među glumcima postoji odlična vibra, a radili smo s rediteljem koji je odlično kanalizirao naše energije", istaknuo je.

Isto mišljenje o kvalitetu predstave iskazali su i Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka te Moamer Kasumović, naglasivši prevladavajući rad s emocijama što je glumcima veliko bogatstvo. Također smatraju da se u ovom komadu može pronaći svako od nas, jer "svi mi ovu predstavi igramo svaki dan u svome domu, svome životu".

Premijera je zakazana za 20.00 sati.