Kultura
0

Premijera predstave "Djeca sa CNN-a"

FENA
U petak 27. aprila 2006 godine u sarajevskom Pozorištu mladih održat će se premijera predstave "DJECA SA CNN-a" Amira Bukvića a u rediteljskoj postavci Aide Bukvić.

Scenograf predstave je Dinka Jeričević, kostimograf Irena Žic,muziku su komponovali i aranžirali Hamo Salihbegović i Nećko Merdžanović. U ulozi Dine pojavljuje se Semir Krivić a u ulozi Dore Amra Kapidžić. Ostale uloge igraju: Nermin Tulić, Jasna Diklić, Damir Kustura i Elma Ahmetović.

Dora i Dino igrom slučaja ili sudbine vrtjeli su se na vijestima CNN-a u vrijeme stravičnih ratnih razaranja Vukovara i poslije Srebrenice. (Dora je uplakana djevojčica iz one"vukovarske kolone"pred pad Vukovara, a Dino je dječak u skupini preplašene djece kojima razulareni vojnici pred pad Srebrenice dijele bombone.)

I opet igrom slučaja i sudbine,desetak godina poslije,to dvoje mladih ljudi susreću se u Zagrebu. Iako, naopako, iz suprotstavljenih kultura koje nose iz djetinjstva, oni se zbližavaju i na čudan način grade svoje prijateljstvo, nastojeći potisnuti stravična događanja iz djetinjstva i gubitke najbližih te ne biti autsajderi u pragmatičnom svijetu, tražeći svoje mjesto pod zagrebačkim nebom.

Uz sva njihova nastojanja zaborava,gledanja svijeta s one bolje strane, uz bogatstvo duše i duhovitosti koja frca iz njihovih dijaloga - oni opet, kroz sjećanja i dnevna događanja, prolaze svoj stravični put iz djetinjstva, osjećajući i danas posljedice izoliranosti i nesnalaženje u bešćutnom svijetu koji svakim danom ide dalje...

Uz neki krik zbog igre slučaja ili sudbine, koji su im obilježili osamljeničke živote, izgrađujući svoju životnu filozofiju, oni se ne predaju i na svoj način idu dalje...