Kultura
7

Premijera predstave "Chick Lit" u HNK Mostar

FENA
Premijera predstave "Chick lit" Damira Šodana u režiji Tanje Miletić-Oručević bit će izvedena 12. novembra na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru.

U predstavi igraju: Jelena Kordić-Kuret, Robert Pehar, Velimir Njirić Pšeničnik, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Nedžad Maksumić, Diana Ondelj Maksumić, Igor Vidačković, Saša Oručević, Emir Spahić, Ivo Krešić, Angela Bulum i Ivan Skoko.

Direktor HNK Ivan Vukoja rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je riječ o "svemostarskom" projektu jer je na njemu okupljena ekipa glumaca i saradnika iz svih kazališnih kuća u Mostaru te naglasio da je glumačka ekipa svoj posao odradila profesionalno do kraja i stvorila jednu vrlo pozitivnu energiju.

Tanja Miletić Oručević kazala je da je tekst Damira Šodana "Chick lit" novi savremeni hrvatski tekst, napisan prije nekoliko godina, koji nikada nije bio izveden te da se može reći "da u Mostaru imamo svjetsku praizvedbu jednog suvremenog dramskog teksta".

Predstava je, kako je navela, izvrsna u svim svojim teatarskim elementima.

"Radili smo vrlo ozbiljno dva mjeseca i izuzetno sam zadovoljna onim što smo uradili. Čini mi se da smo zaista svi uživali radeći ovu predstavu i uvjerena sam da će i do publike sa scene doprijeti taj jedan izuzetno lijepi osjećaj saradnje, kolektivne igre i jednog pravog kreativnog zajedništva", kazala je Miletić-Oručević.

Glumica Jelena Kordić-Kuret istakla je kako je cijela glumačka ekipa bila izuzetno profesionalna te da su glumci dali sve od sebe kako bi ova predstava ugleda svjetlo dana.

Za nju je, kako je kazala, ovaj projekt bio uzbudljiv jer je s većim dijelom ekipe prvi put zajedno radila.

"Uspostavio se jedan dobar fluid između nas, imali smo od starta jednu dobru, zajedničku energiju koja je ostala do danas i, čini mi se, urodila plodom", kazala je Jelena Kordić-Kuret.

Iz HNK je istaknuto kako je Šodanov "Chick lit" duhovita i ironična groteska hrvatskog jet-seta i presjek stanja svijesti hrvatskog tranzicijskog društva, koje odveć korespondira i "s bosanskohercegovačkom stvarnošću".

Mladi bračni par, od kojih je suprug novopečeni tajkun i industrijalac, a supruga jedna od uspješnih chick lit spisateljica, priređuje party u povodu izlaska njene nove knjige. Na partyju se pojavljuje cijela lepeza zanimljivih gostiju, koji se u dramskom rukopisu Damira Šodana promeću u arhetipove novouspostavljene društvene ljestvice. Paralelno s partyjem, ispred obiteljske vile protestuju otpušteni radnici tvornice čiji je vlasnik suprug chick lit spisateljice. Kako party odmiče i pristižu novi gosti, postaje sve izvjesnije da će doći do sukoba "ulice" s novopečenom aristokracijom.

Reprizne izvedbe predstave "Chick lit" igrat će se 13. i 14. novembra u 20 sati.