Premijera HNK Mostar
2

Vukoja: Predstavom "Noć s Aleksom" napravili smo veliki korak ka evropskom kazališnom putu

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Premijera prve predstave HNK Mostar u novoj kazališnoj sezoni "Noć s Aleksom" mostarskog autora Marka Tomaša, a pod redateljskom palicom Ivice Buljana održat će se 27. oktobra u 20 sati pred mostarskom publikom.

Predstava "Noć s Aleksom" kako je istaknuto, nije puki hommage Aleksi Šantiću kao simbolu Mostara, nego je mnogo više, jer povezivanje povijesti i suvremenosti, tradicije i invencije s ciljem prikazivanja čovjeka i pjesnika u određenom kontekstu. Predstava nije samo mostarska priča jer nudi jednu univerzalnu temu snalaženja pojedinca, k tome pjesnika, u sredini koja ima svoja očekivanja i norme.

Ivan Vukoja (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivan Vukoja (Foto: G. Š./Klix.ba)

Direktor HNK Mostar Ivan Vukoja je naglasio kako je HNK Mostar u koprodukciji s Narodnim pozorištem Mostar i Narodnim pozorištem RS-a već radilo predstavu "Što te nema" o Aleksi Šantiću, a da je ideja i inicijativa za ovu predstavu došla od samog autora Marka Tomaša, koji je predložio da predstavu režira Ivica Buljan.

"Ovo je nastavak suradnje HNK Mostar i Marka Tomaš, i početka suradnje s Ivicom Buljanom. Više puta sam javno spomenuo da je misija HNK Mostar između ostalog sadržana i u njegovu nazivu, riječ e o hrvatskom i mostarskom kazalištu, a uz misiju imamo i viziju, a vizija je da ovo kazalište postane evropsko ili barem srednje europsko kazalište koje prati, razumije i primjenjuje suvremene kazališne prakse.Uvjeren sam kako smo predstavom "Noć Aleksom" još jednom potvorili svoju mostarsku ili svemostarsku dimenziju, ali napravili i jedan veliki korak naprijed na našem evropskom kazališnom putu", kazao je Vukoja.

Aleksa Šantić je simbol grada Mostara, pjesnik koji je i danas neiscrpan izvor inspiracije za različite umjetničke projekte i čije su pjesme dokumenti jednog vremena. Malo koji grad ima takvu vezu s pjesničkom figurom, kao što Mostar ima sa Šantićem i nemoguće je spomenuti pjesnika, a ne pomisliti na grad. Cjelokupan kontekst, i umjetnički kao i društveno-politički nosi stanovitu težinu i u toj simbiozi ova predstava traži svoj motiv.

Marko Romaš (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marko Romaš (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Za dvije godine bit će 100. godina od smrti Alekse Šantića tako da ona ima i svojevrstan komemorativni aspekt, ali isto tako htio sam po onome što sam radio suočiti sve nas i grad Mostar, da svaki grad ima vlastitu mitologiju i priče koje svi nasljeđujemo kad se rodimo, koje na neki način tvore našu dušu, što se naziva duhom grada i rekonstrukcija mitologije i njezine političke upotrebljivosti jeste ono što je bila neka moja ideja vodilja kad sam pisao sve ovo", kazao je Tomaš.

Dodaje kako se primjenjuju neke suvremene prakse, na jedan izrazito konzervativan tekst u formalnom smislu, što je svojevrsno iznenađenje, te da je napravljena sjajna predstava što vjeruje da će potvrditi i sama publika.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Redatelj predstave Ivica Buljan ističe kako je Tomaš Aleksu Šantića u tekstu suočio s likovima iz njegove obitelji, a s druge strane s prijateljima među kojima su Dučić i Đikić kao vrlo važne figure tadašnjeg Mostara, koje nam govore gdje je pjesnička scena toga grada tada jača nego u Zagrebu u Beogradu, što se iz današnje perspektive čini gotovo nevjerojatnim.

"On je reprezentirao duh Mostara. Sva pitanja koja Šantić postavlja u dijalozima s pjesnicima i članovima svoje obitelji govori koliko je ova sredina kadra probaviti svoga pjesnik. To je jedan odnos između ljubavi i mržnje. S druge strane, on od toga grada očekuje priznanje, a grad mu to ne uzvraća tom mjerom, ali mu na koncu uzvraća takvom mjerom koja je opet pretjerana i neizreciva", kazao je Buljan. Sve to kako ističe pravi je izazov raditi u kazališnom smislu, posebice s ansamblom koji je sastavljen od vrhunskih profesionalaca do mladih glumaca iz studija.

Robert Waltl (Foto: G. Š./Klix.ba)
Robert Waltl (Foto: G. Š./Klix.ba)

Dramaturg predstave je Robert Waltl koji ističe da kod Tomaša istiska drama proizilazi iz toga što pjesnik Šantić brka život, poeziju i politiku, što preispituje današnji imperativ uspjeha.

U predstavi igraju Mario Knezović, Vladimir Mićković, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Miro Barnjak, Robert Pehar, Filip Lukenda, Ana Franjčević, Damir Čobo, Mirela Mijačank Kordić, Nikolina Marić i Tea Pandža.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Muziku za predstavu je uradio Mitja Vrhovnik Smrekar, kostimograf iju Nebojša Lipanović, prostor, svjetlo i video potpisuju Toni Soprano Meneglejte i sonda3, fotografiju i grafičko oblikovanje Toni Soprano Meneglejte, dok je asistentica redatelja Karmen Obrdalj.

Ulazak na premijeru moguć je samo s pozivnicom, a reprizne su izvedbe 30. i 31. oktobra u 20 sati. Cijena ulaznice je 10 KM, a za studente, učenike, neuposlene i umirovljenike 5 KM, te se ulaznice mogu rezervirati porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 036/446-024 od 9 do 16 sati.