Kultura
0

Predstavu "Povratak" večeras na MESS-u donose crnogorski umjetnici

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Crnogorsko narodno pozorište Podgorica predstavit će se večeras na sceni Kamernog teatra 55 publici Internacionalnog teatarskog festivala MESS komadom "Povratak" reditelja Mirka Radonjića, adaptiranog prema tekstu Harolda Pintera.

Riječ je o gorkoj komediji u kojoj Pinter formuliše čitav niz pitanja o nama, našim domovima i porijeklu, tome šta nosimo sa sobom, a od čega bježimo. Preispitujući moral unutar porodičnog života, pisac raščlanjuje i razbija naše zablude vezane za dom.

Uloge su ostvarili Dragan Račić, Petar Novaković, Momo Pićurić, Aleksandar Radulović, Aleksandar Gavranić i Karmen Bardak. Dramaturgiju potpisuje Stela Mišković.

Reditelj Mirko Radonjić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije MESS-a da je radnja predstave, u odnosu na originalnu priču, iz Velike Britanije pomjerena u domaći prostor. Podvlači da mu, kada je prvi put čitao tekst, puno stvari nije bilo jasno.

"Pinterov rukopis se oslanja na dramaturgiju apsurda, te da likovi ne mogu komunicirati. Kod mene likovi komuniciraju, ali se mnoge stvari prešućuju. To je priča o porodici koja djeluje dosta pomjereno u odnosu na naše građanske norme, ali je mnogo blisko onome što živimo", kazao je on.

Ovdje se, dodao je, postavlja pitanje šta nas to čeka kući i od čega smo zapravo prvobitno pobjegli. Ocjenjuje također da su reakcije publike, od januara ove godine kada je zabilježena premijera, dosta čudne, čemu je razlog specifičan način Pinterovog pisanja. On koristi stil koji ne daje odgovore na pitanja, što publiku stavlja u neobičan položaj.

"Komad govori i o normama u društvu koje se zapravo urušavaju, ali ih se svi i dalje držimo. Ovo je i potraga za tim odgovorima", naveo je on.

Glumica Karmen Bardak, koja je diplomirala prije dvije godine, navodi da igra jedinu žensku ulogu u predstavi. Podvlači da je njena uloga u priči iznimno važna, jer dolazak Rut u tu porodicu pokreće otkrivanje brojnih tajni, a i sama ih ima u životu.

"Ona je od neke slobode pobjegla u neku porodicu u pokušaju da napravi nešto od svog života, ali uviđa da je i taj put vodi ka neslobodi. To je jedna velika patnja", istaknula je.

Na konferenciji se također predstavio i dio ekipe predstave "Brašno u venama", koja je na redovnom repertoaru SARTR-a, a u okviru MESS-ovog programa bit će izvedena sutra.

Jedan od protagonista Miodrag Miki Trifunov smatra da je riječ o intrigantnoj predstavi i porodičnoj temi te da govori o nekim ljudskim istinama. To je, kazao je, priča o 20. vijeku, projicirana kroz sudbinu jedne porodice čiji članovi se nakon 20 godina ponovo susreću.

"Ovo je zapravo drama izbora. U susretu te porodice počinje se otkrivati i ono što i nije baš pozitivno iskustvo. Postavlja se pitanje koliko je sudbina pojedinca važnija od sudbine porodice", naglasio je.

Predstavu "Brašno u venama" režirao je Boris Liješević, prema tekstu Igora Štiksa. Dramaturgiju je uradila Dubravka Zrnčić-Kulenović.