Collegium artisticum
0

Predstavljena publikacija "Hronologija kulturnih zbivanja 2008."

FENA
Collegium artisticum (Foto: Sarajevo-x.com)
Collegium artisticum (Foto: Sarajevo-x.com)
"Hronologija kulturnih zbivanja 2008." naziv je publikacije rađene pod uredničkom palicom Ede Hozića koja je predstavljena danas u Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu.

Publikacija po mjesecima kroz šest oblika umjetnosti objedinjuje novinske tekstove o kulturnim dešavanjima i manifestacijama u Sarajevu i BiH, realiziranim tokom prošle godine.

O knjizi su govorili direktor Galerije Collegium artisticum Strajo Krsmanović i novinar Dževdet Tuzlić.

Naglašavajući da je od prošlog izdanja hronologije prošlo čak 19 godina, Krsmanović navodi da je njen smisao sažeti i sistematizirati kulturna zbivanja da bi informacije o njima bile dostupne svima koje to zanima.

On je mišljenja da se u ovako dokumentovanom sažetku može vidjeti šta se sve dešavalo u bh. kulturnom životu, što predstavlja ozbiljno i dragocjeno svjedočenje te služi kolektivnom sjećanju za budućnost.

Publikacija pomaže i da se, kazao je, sagleda stanje medija u BiH te na koji način prate kulturu. Kritizirao je da činjenicu da je najvećim dijelom riječ o najavama kulturnih dešavanja, te da nema dovoljno osvrta i analiza u kulturi.

"To ujedno pokazuje stanje duha i društva koje je prošlo kroz rat i tranziciju. U tim se okolnostima prvo ubija kritičko mišljenje kako bi se stvorio najbolji prostor za implementaciju kriza", ocijenio je Krsmanović.

Iznenađenje tolikim brojem događaja u oblasti kulture tokom prošle godine iskazao je Tuzlić, naglašavajući da je uglavnom riječ o proizvodima entuzijazma pojedinaca koji su u takve događaje uložili sebe, svoj trud i vizije.

I urednik Hozić je potcrtao činjenicu da u kulturnoj sferi nema dovoljno kritike te naglasio da ovo peto izdanje hronologije donosi informacije o brojnim kulturnim događajima. Rezultat je to i mnogih novih institucija kulture i manifestacija.

Publikaciju je izdalo Udruženje za promociju vizuelnih umjetnosti "Kult Zona", uz finansijsku pomoć Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo.