Kultura
0

Predstavljena knjiga "Al-Kai'da u BiH, mit ili stvarna opasnost?"

FENA
U okviru međunarodne naučne konferencije "Globalni sigurnosni izazovi", koju je organizirao Fakultet kriminalističkih nauka (FKN), danas je u Sarajevu predstavljena knjiga "Al-Kai'da u Bosni i Hercegovini, Mit ili stvarna opasnost?" autora Vlade Azinovića.

Knjigu, koju je izdao Radio Slobodna Evropa u saradnji s Centrom za savremenu umjetnost Sarajevo, predstavio je profesor FKN-a dr. Mirsad Abazović te autor.

Kako je ocijenio Abazović, tematika kojom se knjiga bavi u samom je vrhu svjetskih sigurnosnih izazova, a moguće ju je promatrati iz više uglova. Autor na početku knjige sugerira da samo otvara pitanja eventualne povezanosti BiH s terorizmom, bez konačnog izjašnjavanja za ili protiv. Razlog tome je što autor insistira na raspravi o tom fenomenu.

Abazović navodi kako autor obrađuje važan sigurnosni fenomen da su prema BiH još snažno usmjerene različite težnje s ciljem da se ona ocijeni nestabilnom državom.

Također, autor citira i dovoljan broj domaćih i stranih autoriteta koji se bave bh. stranom terorizma, pritom ostajući neutralan i objektivan. Cilj mu je razmotriti terorizam kao lokalni i globalni fenomen sa strašnim posljedicama.

Autorov tekst Abazović je okarakterizirao veoma aktuelnim, važnim i prvenstveno korisnim za mnogostruku javnost – političku, vjersku, naučnu te opću.

Dugogodišnji urednik na Radiju Slobodne Evrope u Pragu Vlado Azinović ističe da je njegovo istraživanje bilo motivirano naslovima u mnogim medijima kako je BiH baza za odmor i opskrbu međunarodnih terorista, prvenstveno onih Al-Kai'de. Te su se tvrdnje bazirale na dvije činjenice.

Prvenstveno, promijenjen je karakter međunarodnog terorizma kao forme globalne terorističke pobune koja danas organizirano i koordinirano djeluje u većem broju zemalja svijeta. Također, u BiH su tokom rata boravili vojni dobrovoljci – mudžahedini. Oni su u našu zemlju uveli dva nova elementa – ljude spremne za borbu te širenje ideologije bliske onoj u čije ime se danas vrše terorističke aktivnosti. Njihov globalni cilj jeste stvaranje svjetske teokracije.

Autor napominje kako je ta ideologija prisutna u BiH od sredine 90-ih godina. Ona se ne može smatrati isključivo uvezenom, jer ju je prihvatio i dio domicilnog stanovništva.

"Borba protiv terorizma ne može biti dokraja uspješna ukoliko se ne uklone preduslovi za širenje te ideologije. Niko se ne rađa kao terorista, teroristom se postaje", kazao je Azinović, dodajući kako je u BiH potreban unutrašnji, bosanski razgovor o tom problemu, a knjiga je skroman doprinos za njegovo pokretanje.

Naučna konferencija organizirana je u okviru VI dana kriminalističkih nauka.