Mostar
0

Predstavljen zbornik radova o fra Didaku Buntiću

FENA
U sklopu šeste po redu kulturne manifestacije "Didakovi dani", koja traje od 8. do 11. oktobra, večeras je u Mostaru predstavljen zbornik znanstvenih radova o fra Didaku Buntiću.

Zbornik je napravio Institut “Ivo Pilar” iz Zagreba i Hercegovačka franjevačka provincija, a predstavljanje je bilo upriličeno u Kripti Franjevačkog samostana u Mostaru.

O zborniku su govorili fra Marinko Šakota, fra Robert Jolić, te Stipe Tadić iz zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". Sva trojica predstavljača istaknuli da se kroz zbornik radova željelo na znanstven i kritičan način razotkriti život i djelo fra Didaka Buntića, koji je, kako je kazano, nesebično i predano pomagao puku Hercegovine.

"Zbornikom smo htjeli razotkriti život i djelo, kako ga ovdje vole zvati, hercegovačkog Mojsija, koji je svoj cijeli život bio nadahnut i posvećen ljubavi i Bogu te svom ispaćenom i siromašnom narodu", kazao je Stipe Tadć.

Fra Rober Jolić je dodao da su o fra Didaku Buntiću do sada objavljene brojne studije, ali da u svima njima ne postoji dovoljno širok spektar informacija o njemu. Pojasnio je da je zbornik sačinjen od četiri tematske cijeline te da se u njemu nalazi više od 20 znanstvenih radova, iznesenih na prošlogodišnjem simpoziju o fra Didaku Buntiću, koji je održan u Mostaru.

Fra Marinko Šakota, inače glavni organizator i pokretač "Didakovih dana", kazao je da se zbornikom radova nastavlja osvjetljavati lik i djelo "velikog čovjeka, velikana duha koji i danas itekako ima što poručiti i biti putokazom i uzorom". Dodao je da je fra Didak bio istinski domoljub, borac za prava svakog čovjeka, a svojim je djelovanjem predstvaljao primjer na koji način se boriti za prava svoga naroda i domovine.

Inače, "Didakovi dani" počeli su danas u Gradnićima kraj Čitluka, otvorenjem likovne kolonije akademskih slikara i kipara skupine "Didak". Sutra će program započeti u 15 sati polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja fra Didaku Buntiću u njegovu rodnom mjestu Paoči, a nastavit će se svečanom akademijom u Širokom Brijegu u čast fra Didaka Buntića. Iste večeri fra Marinko Šakota održat će predavanje na temu "Fra Didak Buntić i Široki Brijeg".

Subota je rezervirana za glazbeno-edukativni program, koji će započeti u 15 sati okruglim stolom o muzičkim školama u BiH, a na njemu će sudjelovati prof. Josip Vrbanec, dirketor Muzičke škole Pavla Markovca iz Zagreba, i direktori, profesori i nastavnici muzičkih škola iz BiH.

Program trećega dana završit će tribinom "Izlaz iz gospodarske krize", na kojoj će sudjelovati prof. dr. Ljubo Jurčić.

Fra Didak Buntić rođen je 9. oktobra 1871. godine na Paoči u čitlučkoj općini, a za svećenika je zaređen 29. maja 1994. Bio je jedna od najutjecajnijih osoba u Hercegovini prvih desetljeća 20. stoljeća. O liku i djelu fra Didaka Buntića napisano je više od 300 priloga u kojima se svjedoči njegova odgajateljska, vjerska, graditeljska, prosvjetiteljska i kulturna uloga. Fra Didak Buntić preminuo je u Čitluku u 51. godini života.