Kultura
0

Predstavljen turski film "Jesen"

FENA
"Jesen" naziv je turskog filma čijom je današnjom projekcijom u Narodnom pozorištu nastavljeno predstavljanje Takmičarskog programa igranog filma 14. Sarajevo film festivala (SFF).

Priča prati Yusufa koji je kao 22-godišnji student krajem 90-ih godina osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora zbog političkog angažmana. Nakon izlaska iz zatvora vraća se u rodno selo, ali ne nalazi snagu da se uključi u normalni životni tok.

Reditelj Ozcan Alper naglasio je na pres-konferenciji po završetku filma iznimno tešku ulogu glavnog glumca, koji je bez mnogo riječi morao pokazati svoje teško psihološko stanje.

"Stoga smo se i trudili da tehnike svjetla, snimanja i kamere budu prilagođene teškoj ulozi glavnog glumca", kazao je.

Alper pojašnjava da su u Turskoj zatvori već odavno rezervirani za intelektualce, koji i po pola svog života znaju provesti iza rešetaka. Tokom 90-ih godina ta se situacija mijenjala jer su oporbeni zatvorenici intelektualci pridobijali zatvorski krug ljudi, zbog čega su uvedene posebne samice tipa F. Rađene su, kazao je, po uzoru na talijanske i irske.

U jednom dijelu filma korišteni su i originalni TV snimci nastali između 1999. i 2000. godine kada se policija fizički obračunala s protestnicima. U tom je kontekstu moment slobode i borbe za nju koja se provlači kroz priču filma iznimno bitan.

Glavni glumac Raife Yenigul kazao je da mu je veliku pomoć u pripremi uloge pružio prijatelj koji je bio prisutan na setovima, a upravo je bio izašao iz spomenute ćelije F jednog od turskih zatvora. Njegovo je iskustvo bilo od velike pomoći.

"Sve sam se vrijeme stavljao u ulogu čovjeka koji je deset godina proveo u zatvoru i samici. Pitao sam se da li je nakon takvog perioda moguće da čovjek revitalizira vlastiti duh", ističe Yenigul.

Publika SFF-a ovo će tursko ostvarenje moći pogledati večeras u 22.15 u Narodnom pozorištu.