Galerija Collegium artisticum
0

Predstavljanje projekta Aftermath - Promjena kulturalnog pejzaža

Klix.ba
U gradskoj galeriji Collegium artisticum u srijedu, 16. maja, sa početkom u 18 sati, bit će predstavljen regionalni istraživačko-kustoski projekat pod nazivom Aftermath - Promjena kulturalnog pejzaža.
Projekat je fokusiran na tendencije u savremenoj fotografiji na području bivše Jugoslavije koje nastaju kao kritička reakcija umjetnika-fotografa na radikalnu promjenu kulturalnog pejzaža od 1991. godine do danas.

U prezentaciji i diskusiji će učestvovati bosanskohercegovački fotografi Dejan Vekić i Amer Kapetanović. Miha Colner, kustos i menadžer Centra za fotografiju Photon iz Ljubljane koji je inicijator ovog projekta, održaće predavanje sa fokusom na neke od konkretnih aspekata angažovane fotografije na području bivše Jugoslavije u odnosu na uticaj ideološke, ekonomske i kulturne situacije na okruženje u kojem živimo i naše iskustvo promjena tog okruženja.

Nakon prezentacije zainteresovani će moći pogledati dokumentarni video jedne od odabranih umjetnica iz Ljubljane Mojce Pungerčar. Video je nastao 2006. godine uz foto seriju o nadogradnji nekadašnjeg puta Bratstva i Jedinstva u Sloveniji.

Centar za savremenu fotografiju Photon iz Ljubljane već osmu godinu organizuje Festival Fotonični momenti - Mjesec fotografije. Ove godine centralni događaj festivala je izložba koja je nastala kao rezultat projekta Aftermath - Promjena kulturalnog pejzaža. Tim od osam kustosa, Miha Colner, Mirjana Dabović, Albert Heta, Saša Janjić, Ana Opalić, Dejan Sluga, Sandra Vitaljić, Branka Vujanović, sačinio je preliminarnu selekciju za izložbu u Nacionalnom muzeju u Ljubljani koja će trajati od 31. maja do 1. septembra 2012. godine.

Nakon ljubljanske premijere projekat će biti predstavljen u formi različitih izložbi, filmskih projekcija, predavanja, diskusija i foruma u partnerskim gradovima do kraja 2013. godine. Zaključna publikacija sadržaće obiman vizualni materijal praćen tekstovima kustosa, istoričara, antropologa i sociologa.

Partnerske organizacije u realizaciji projekta su Photon Ljubljana, Remont Beograd i Film&Film Pula, a projektu se priključuju Gradska galerija Collegium artisticum Sarajevo, Nacionalni muzej Cetinje i Stacion – Centar za savremenu umjetnost Priština.