Kultura
0

Predstavljanje humskih stećaka na Sajmu gospodarstva

FENA
Udruga za regionalni i ruralni razvoj Hercegovački STAP predstaviti će na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2008. vjerne replike originalnih Humskih stećaka, koji su nakon 500 godina po prvi put izrađeni, rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare te udruge.

Na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, Hercegovački STAP predstavit će se, uz ostalo, izložbom tradicionalnih, izvornih i autohtonih proizvoda i usluga (preko 50 izlagača uz 200 proizvoda na izložbenim štandovima u obliku stećaka).

Također, izložit će i autohtonu hercegovačku kamenu kuću s autohtonim izlošcima, vjerne replike dva Humska biliga (stećka) iz Radimlje i Klobuka, te razni drugi tradicionalni predmeti,

Po riječima dopredsjednika Udruge za regionalni i ruralni razvoj Hercegovački STAP Andrije Stojića ta udruga nastoji promicati kulturnu baštinu hercegovačkog kraja te očuvati autohtone, etnografske i ambijentalne vrijednosti iz života svojih predaka.

  • Mi ćemo na sajmu pokušati oživjeti sjećanje na stare hercegovačke obrte i običaje koji polako izumiru - kazao je te Stojić te dodao kako će biti predstavljeni svi stari obrti od drvodjelstva do kovačke radionice, čime će se pokušati educirati najmlađi.

Govoreći o promociji turističkih seoskih gospodarstva, Stojić je kazao kako će se kroz Mostarski sajam nastojati predstaviti ponuda seoskih gospodarstva turistima, koji najviše zahvaljujući Međugorju dolaze u ove krajeve.

Na sajmu će se odražvati i edukativne radionice namijenjene edukaciji potencijalnih poduzetnika, te seoskih i obiteljskih gospodarstava u ruralnim područjima, sa svrhom zapošljavanja i samozapošljavanja.

Generalni pokrovitelj nastupa udruge na Mostarskom sajmu je Federalno Ministarstvo okoliša i turizma, dok je pokrovitelj edukativne radionice Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu (REDAH).

Udruga za regionalni i ruralni razvoj Hercegovački STAP je osnovana 2007. godine i obavlja aktivnosti s ciljem održivog ruralnog razvitka regije Hercegovina.