Kultura
4

Predstava "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" na turneji u Švedskoj

Klix.ba
Predstava Kamernog teatra 55 "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" će na matičnoj sceni biti izvedena 14. aprila, nakon čega odlazi na dvadesetodnevnu turneju u Švedsku, gdje će u periodu od 19. aprila do 8. maja biti izvedene predstave u deset gradova, uključujući i glavni grad Švedske, Stockholm.

Gostovanje, kao i turneja, organizirani su u saradnji sa Riksteatern iz Švedske, a uz podršku bh. udruženja u Švedskoj.

"U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", u režiji Sulejmana Kupusovića, je predstava nastala po tekstu Abdulaha Sidrana, jednog od najpoznatijih, i najpriznatijih bh. dramskih pisaca. Ovaj tekst nesumnjivo spada u sam vrh domaćeg dramskog stvaralaštva. To je tekst koji koji govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu.

U predstavi igraju Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Sabina Bambur, Dragan Jovičić i Sabit Sejdinović, a predstava i autorski tim su do sada osvojili brojne nagrade na festivalima, te oduševljavali publiku u prepunim salama i u Kamernom tetaru 55 i na gostovanjima.

Kamerni teatar 55 je u maju 2012 .bio na gostovanju u Švedskoj sa predstavom "Umri muški", u režiji Admira Glamočaka.

"Umri muški" je, kako u Sarajevu, tako i u Švedskoj, publici pružio nezaboravan ugođaj, odličan humor i vrhunske glumačke kreacije Tatjane Šojić, Admira Glamočaka i Senada Bašića, a svaka predstava je bila unaprijed rasprodana. Godinu prije toga, 2011. u Švedskoj je gostovala još jedna kultna predstava Kamernog, "Žaba", u režiji Elmira Jukića, koja je opet publiku ostavila bez daha, što je rezultiralo brojnim ovacijama i dugotrajnim aplauzima višestruko nagrađivanim Emiru Hadžihafizbegoviću, Mirsadu Tuku, Aleksandru Seksanu i Moameru Kasumoviću.

O povećanom interesu Šveđana za predstave Kamernog teatra 55 govori i to što je "Umri muški" bio titlovan na engleski, a predstava "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" će biti titlovana na švedski jezik. Ovaj put su u organizaciju u pojedinim gradovima uključena i švedska pozorišta iz tih gradova, pa se očekuje znatno prisustvo Šveđana na predstavama.

Zahvaljujući saradnji sa Riksteaternom Kamerni teatar 55 još jednom ima šansu pokazati da je kultura most među ljudima, te doprinijeti širenju kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine i održavanju veza bh građana koji žive u Švedskoj sa njihovom domovinom.