Praznik kulture
0

FOTO / Predstava "Sconcerto - Teatro di musica" otvara MESS

FENA
Predstava "Sconcerto - Teatro di musica" s rediteljskim potpisom Tonija Servilloa, u izvedbi Teatra Mercadante - Teatra San Carlo iz Italije, podići će u petak, 30. septembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo zavjesu ovogodišnjeg 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Najveći teatarski festival u regiji ove će godine donijeti šarolikost od 32 predstave u šest programskih cjelina, a ugostit će više od 500 umjetnika iz 15 zemalja svijeta.

Jedan od producenata predstave "Sconcerto - Teatro du musica" Angelo Kurti istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da ovaj komad predstavlja koncert koji se ne percipira jedino kao koncert, već kao forma verbalnog razgovora o vremenu u kojem se nalazimo i njegovim poteškoćama.

"Na sceni se dirigent, koji predstavlja intelektualca i duhovnog vođu, osjeća dezorijentisano i samo uz pomoć muzike pronalazi snagu da ide naprijed. Ovdje se muzika pronalazi kao forma koja je najvažnija vrsta komunikacije, kao i odnos između muzike i riječi", istaknuo je on.

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić ustvrdio je da je ove godine Festival mobilizirao sve umjetničke potencijale Grada Sarajeva, te se udružio i s Balet Festom Sarajevo i Sarajevskom filharmonijom, uz čiji će nastup zajedno s predstavom "Sconcerto - Teatro du musica" biti otvoren 51. MESS.

"Time govorimo i o našem opredjeljenju da programski i dalje nastavimo saradnju s najvažnijim subjektima u Sarajevu. Ove će godine biti organiziran i novi program MESS Forum, na kojem će se u tri temata govoriti o temama koje je Festival pokrenuo, dok će iduće godine biti pokrenuta nova festivalska selekcija - Balkanski savremeni dramski tekst", kazao je on.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

Tri su teme koje će, ocijenio je Mustafić, dominirati u ovom izdanju MESS-a - pitanje identiteta na početku 21. stoljeća u korelaciji s balkanskim konceptom, dokumentarni teatar koji će pokazati očiglednu činjenicu da se emocije i istina kroz lične ispovijesti najbolje vide kroz teatar, te odnos i predrasude između islama i moderne zapadne civilizacije.

Ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić MESS je nazvao jednim od najstarijih festivala na Balkanu koji daje značaj i drugim segmentima kulture uvodeći ih u svoj program, što ga čini raznolikim. Najavio je da će ovo ministarstvo nastojati da budžet MESS-a zabilježi rast, barem dijelom kao u periodu od 2003. do 2006. godine.

Direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović ističe da je u predstavi "Sconcerto - Teatro di musica" riječ o modernoj muzici, zbog koje su u početku bili malo "uplašeni" kako će se sve realizirati.

"Međutim, probe idu super i vlada velika euforija. Sve umjetnosti su mediji koji prenose vrlo važne poruke društva iz kojeg potičemo", kazala je ona.

MESS će trajati do 9. oktobra, a pored Sarajeva program će biti realiziran i u Zenici.