Kultura
15

Predstava "Pukotina" BNP-a Zenica gostuje u Kamernom teatru 55

Klix.ba
U sklopu saradnje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Kamernog teatra 55, večaras, 17. juna u 20.00 sati bit će izvedena predstava "Pukotina" Bosanskog narodnog pozorište Zenica

Zbirka kratkih priča "100% Pamuk" hrvatske književnice i publicistkinje Ivane Simić Bodrožić koju je objavila 2014. godine našla se u fokusu interesiranja književne javnosti u Hrvatskoj, pa i šire.

Pet priča iz zbirke: "Pukotina", "Ruka", "Vilinska kosa", "Curice" i "100 % pamuk" inscenirano je u predstavi pod nazivom "Pukotina" u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u dramatizaciji i režiji Lajle Kaikčije.

Bosansko narodno pozorište Zenica i u ovoj jubilarnoj sezoni kojom obilježava šezdeset pet godina postojanja, uvrštava u repertoar predstavu koju režira kućna rediteljica BNP-a, Lajla Kaikčija, na osnovu vlastite dramatizacije.

Glumački ansambl predstave sačinjava pet glumica srednje generacije: Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić. One igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta. Osim toga, izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u "sceni tuširanja", "sceni rađanja" itd.

"Osim što će vas impresionirati estetskim postignućima, osobito glumačkom igrom, predstava Pukotina će vas – u to smo sigurni – dobro zabaviti, a katkad i nasmijati. Istovremeno, ona će vas iz svog 'idejnog plana' potaknuti da više razmišljate o položaju žene u društvu, o potrebi dalje emancipacije žena i njihovog samoosvješćivanja, o potrebi preispitivanja vlastitih modela življenja, o potrebi potpune eliminacije rodnog nasilja, ne samo fizičkog nego i mentalnog", poručuju iz Kamernog teatra 55.

Ulaznice za predstavu se mogu rezervisati na telefon 550-475 I 550-476. Kamerni tetar 55 u junu odobrava popust od 50% za studente, penzionere I grupne posjete.