Brčko
0

Predstava "Otac na službenom putu" osvojila Gran prix

FENA
Predstavu “Otac na službenom putu” u režiji Olivera Frljića, beogradskog "Ateljea 212“, stručni žiri proglasio je najboljom u cjelini na ovogodišnjim 28. susretima pozorišta BiH u Brčkom.

Gran prix Susreta za najbolju mušku ulogu osvojio je, za tumačenje lika Dine u istoj predstavi, Vlastimir Đuza Stoiljković, dok je Gran prix za najbolju žensku ulogu dodijeljen Anji Šovagović-Despot, za ulogu sestre u predstavi "Nosi nas rijeka“ Gradskog dramskog kazališta “Gavela” iz Zagreba.

Almi Terzić za ulogu Omelije u predstavi "Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna“ koju je, u režiji Sulejmana Kupusovića, odigrao glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Sarajeva, uručena je nagrada za najbolju mladu glumicu.

U predstavi "Radnička hronika“, Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke, glumac Zlatan Vidović je igrao više uloga za koje je osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca.

Najboljom bosanskohercegovačkom predstavom u cjelini proglašena je predstava “Radnička hronika” Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke.

Od glumaca iz BiH, najbolje glumačko ostvarenje imao je Mirsad Tuka igrajući lik učitelja u predstavi "Hamlet u selu Mrduša Donja“ Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju režiju za predstave bosanskohercegovačkih pozorišta pripala je Oliveru Frljiću koji je za Bosansko narodno pozorište iz Zenice režirao "Pisma iz 1920.“, a za najbolji dramski tekst savremenog BH pisca proglašen je tekst u predstavi "Otac na službenom putu“ koji je napisao Abdulah Sidran.

Grupa "Sopot“ dobila je nagradu za najbolju muziku, a Ivana Jovanović za najbolji kostim, te Dragana Purković-Macan nagradu za najbolju scenografiju.

Žiri publike najboljom predstavom proglasio je predstavu "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna“ sarajevskog Narodnog pozorišta.

Prema njihovoj ocjeni, najbolja glumica je Sandra Ljubojević, članica ansambla NP RS, dok je Vlado Kerošević, proglašen najboljim glumcem za ulogu Karađoza u predstavi "Prokleta avlija” u izvođenju Teatra Kabare Tuzla.