MESS
0

Predstava "Kuća jelena" izvedena u Zenici

FENA
Foto: Mess.ba
Foto: Mess.ba
Belgijska predstava "Kuća jelena" za koju tekst, režiju i scenografiju potpisuje Jan Lauwers, izvedena je sinoć na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru 50. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Riječ je o ansamblu teatarske trupe Needcompany koja je na prošlogodišnjem MESS-u osvojila Grand prix za predstavu "Izabelina soba" i Zlatni lovorov vijenac za najbolju žensku ulogu.

Upravo je predstava "Izabelina soba" dio trilogije s kojom su nastupili i na ovogodišnjem MESS-u.

Reditelj Jan Lauwers je istaknuo na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da pomenuta predstava, kao prvi dio trilogije, predstavlja prošlost, "Kuća jelena" sadašnjost, dok komad "Lobsterova soba" predstavlja budućnost, ali još nije izveden pred sarajevskom publikom.

"Ovo je trilogija o tuzi i žalosti, te tome kako su ljudska bića sposobna preživjeti i nadvladati i najsurovije događaje. "Kuća jelena" tako govori o velikoj tragediji i bilo mi je jako komplikovano napisati je, jer je jako vezana za intimno iskustvo jedne plesačice iz naše trupe. Radi se o realnosti u jednoj ratnoj situciji gdje izgubite nekog bliskog", kazao je on.

Komentirajući simbol jelena, on pojašnjava da je ta životinja već godinama simbol njegove trupe, te da ona predstavlja nadu.

"Kuća jelena nije izmišljena, ona zaista postoji u sjevernoj Kini i Mongoliji, gdje na stotine jelena okupljaju i režu im rogove te ih ili ubijaju ili puštaju na slobodu krvavih glava", kazao je Lauwers.

Glavnoj glumici Vivian de Muynck najvažnije je bilo oživjeti na scenu tako kompliciran tekst i publici dočarati bol žene koja u ratu izgubi kćerku, te se suočava sa teškom situacijom i nasiljem.

"Za mene je metafora jelena čak i manje važna od metafore žene koja pokušava da održi na okupu porodicu i zaštiti je od rata. Bila sam vrlo svjesna situacije na sinoćnjoj izvedbi da govorim publici koja poznaje sve te situacije i koja je iskusila taj osjećaj rata", istaknula je ona.

O radionicama koje je održala studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu govorila je voditeljica tih skupova Anna Newell sa Univerziteta Queen's u Belfastu. Radionice u formi predstava održane su u sklopu inicijative Belfast Sarajevo, pokrenute prije više od dvije godine.

Ona navodi da je radionice realizirala sa studentima u Belfastu i Sarajevu te da je namjera bila uvidjeti sličnosti i razlike tih mladih ljudi, kao vid kreativne komunikacije gradova koji prolaze kroz postkonfliktni period.

Newell je istaknula da je predstava sa studentima izvedena u jednom stanu u Sarajevu te da je cilj bio suočiti sjećanja iz djetinjstva studenata glumaca sa sjećanjima koja sa sobom donosi publika.