Kultura
0

Predstava "Ivanov" otvara MESS u Sarajevu

FENA
Predstavom “Ivanov” u režiji Dimitera Gočeva i izvedbi teatra Volksbuhne iz Njemačke večeras će biti otvoren 48. Internacionalni teatarski festival MESS.

Gočevljev "Ivanov" snažna je i surova, savršeno precizna predstava o egzistencijalnom očaju. Redatelj ne upotrebljava vizualne elemente koji su sinonim za Čehovljev svijet: bijela pamučna odijela, samovari i šalice za čaj. Nije riječ o dokolici građanskog društva. Te figure je danas nemoguće odglumiti i ispuniti ono što je nekoć bio temeljni kazališni zahtjev. Magla se ovdje nadvija nad nedruštven svijet.

Dimiter Gočev transformira Čehovljev tekst u seriju eksplozivnih, ravnodušnih, ciničnih i melankoličnih solo izvedaba. Djelo epske snage traganje je za dušom koja ogoljava otuđenu psihologiju modernog pojedinca.

Iako je pun očaja, Gočevljev "Ivanov" slavi dramu, sreću i ljepotu.

Časopis «Theater Heute» 2005. godine proglasio ga je najboljom njemačkom predstavom i najboljom scenografijom.

Dimiter Gočev rođen je u aprilu 1943. godine u Parvomeiu u Bugarskoj. S ocem 1962. odlazi u DDR, gdje upisuje studij medicine, a potom kazališnu znanost na Humboldtovu sveučilištu u Istočnom Berlinu. Godine 1968. postao je učenikom Benna Bessona i upoznao Heinera Müllera, čije tekstove otad redovito postavlja.

Godine 1979. ostvario je prve predstave u Bugarskoj i u DDR-u koji je te iste godine napustio zbog izgona Wolfa Biermanna. Godine 1991. dodijeljena mu je nagrada udruge kritičara s berlinske umjetničke akademije i izabran je za redatelja godine prema anketama uglednog «Theater Heutea». Istu je čast po drugi put primio 2005. za predstavu "Ivanov".

Od 1993. do 1996. bio je stalni redatelj u Schauspielhausu u Düsseldorfu. Redovito režira u značajnim kazalištima Beča, Berlina, Düsseldorfa, Frankfurta i Hamburga.

Volksbühne je jedno je od vodećih i najinovativnijih kazališta u Njemačkoj. Osnovano je 1914. godine kao rezultat kulturnih previranja u građanskim društvenim pokretima.