Režija Selme Alispahić
0

Predstava "Gidionov čvor" će biti odigrana u čak 12 gradova Bosne i Hercegovine

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Uz podršku Vlade Švicarske, predstava "Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić sljedeće sedmice kreće na svoju bosanskohercegovačku turneju.

Predstava će imati 20 izvođenja u 12 gradova Bosne i Hercegovine: Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Trebinju, Lukavcu, Brčkom, Banjoj Luci, Konjicu, Travniku, Kaknju i Bihaću.

Prvo igranje bit će u Sarajevu 12. decembra, kada će predstava biti prevedena i na znakovni jezik. U maju ove godine u Pozorištu mladih Sarajevo održana je premijera predstave "Gidionov čvor". U pitanju je projekat realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Intermezzo.

Ova predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Ekipa predstave obraća se svima sa željom da potakne čitavu zajednicu, roditelje i prosvjetne radnike da se ozbiljnije pozabave problemom vršnjačkog nasilja te da razgovorima sa djecom pokušaju prevenirati potencijalne probleme. Za svaku predstavu bit će napravljena anketa čiji cilj je da učenici podijele svoja iskustva o vršnjačkom nasilju, bilo da su bili svjedoci istoga ili da su ga sami doživjeli. U "Gidionovom čvoru" igraju Selma Alispahić i Džana Džanić.

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević.

Sve aktivnosti J.U. MESS možete pratiti putem njihovih Facebook i Instagram stranica.