Bitafa
0

Predstava "Elijahova stolica" dobila Grand-prix

Sarajevo-x.com
Iz predstave "Elijahova stolica"
Iz predstave "Elijahova stolica"
Prema odluci stručnog žirija 45. Bitefa (Beogradski Internacionalni Teatarski Festival), Grand-prix za najbolju predstavu dobila je predstava prema romanu Igora Štiksa, "Elijahova stolica" u režiji Borisa Liješevića, koju su zajedno producirali Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda i Festival MESS.

Članovi međunarodnog žirija, kojim je predsjedavao Arthur Sonnen, bili su Alja Predan, Anna Lengyel, Vladica Milosavljević i Nikola Zavišić. Za ovu predstavu, koja je prvu reprizu imala na jubilarnom 50. MESS-u prošle godine, bh. glumica Maja Izetbegović u aprilu ove godine dobila je godišnju nagradu JDP-a za najbolju glumicu.

"U trenutku kad završavamo pripreme za ovogodišnji 51. MESS, posebno sam obradovan Grand-prix nagradom na Bitefu, koji je potvrda da se MESS i kao teatarski festival i kao producent predstava kontinuirano veže za uspješne teatarske poduhvate", izjavio je povodom vijesti o nagradi Dino Mustafić, direktor Festivala MESS, te uputio čestitke kompletnom ansamblu i direkciji JDP-a na ovoj nagradi.

U konkurenciji za Grand-prix ovogodišnjeg Bitefa su se našla ostvarenja nekih od najistaknutijih teatarskih imena današnje Evrope kao što su Hajner Gebels (dobitnik Specijalne nagrade 45 Bitefa), Jožef Nađ (dobitnik nagrade za režiju koju dodjeljuje list Politika), Frank Kastorf (prošlogodišnji dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra Festivala MESS), Jan Fabr, Žizel Vijen, Snježana Abramović Milković, Nataša Rajković i Bobo Jelčić, Ivana Sajko.

Također, u konkurenciji ovogodišnjeg Bitefa bila su i istaknuta rediteljska imena čije će predstave gledati i publika 51. MESS-a – Oliver Frljić ("Otac na službenom putu"), Selma Spahić ("Hipermnezija"), Alain Platel i Frank van Laecke ("Gardenia" u saradnji sa Balet Festom Sarajevo).