Kultura
0

Predstava "Dame biraju" ponovo u Sarajevu

Sarajevo-X
U organizaciji Udruženja dramskih umjetnika Altteatar, 18. i 19. marta ove godine prikazat ce se predstava "Dame biraju" i to u Domu policije, Ulica Tina Ujevića, sa početkom u 20 sati.

Priča je to o šest mladića koji su na samom rubu egzistencije. Mjesto gdje najčesće borave u dokolici je izvjestan Star Boys Club. Jedne večeri, čitajući novine, nailaze na oglas koji će im ekspresno promijeniti dotadašnji način razmišljanja. Unatoč brojnim nesporazumima unutar same ekipe, njihove pripreme za premijeru neprekidno traju. Napokon je došao i taj dan kada će se naši junaci naći ispred gomile zabave željnih žena.

Prateći mladiće od ideje za striptiz do njene konačne realizacije predstava se bavi velikim brojem problema mladih ljudi današnjice, afirmišući između ostalih i ideju bilo kakav pošten posao bolji je od nikakvog, te akcentira pitanje kako pronaći i preuzeti odgovarajuću društvenu ulogu.

U predstavi igraju akademski glumci: Alen Muratović, Slaven Vidak, Robert Krajinović, Saša Oručević, Saša Handžić, Sead Pandur, Maja Salkić i Nency Abdel Sakhi.

Kostimografiju za predstavu je radila Azra Mehić, svjetlo Alen Kaikčija, ton Rusmir Efendić, a za garderobu je zadužena Nevzeta Musabegović.

Ovom predstavom kao pilot projektom, Altteatar ima za cilj probuditi “uspavane mase “, humorom i igrom podsjetiti ih da ako ne podrže obrazovane i talentovane mlade ljude u Bosni i Hercegovini, uskoro će ostati bez njih. Predstava Dame biraju je jedna od najizvođenijih predstava u Sarajevu i šire. Gostovala je u Zagrebu i Skoplju, a planirana su gostovanja u, Splitu, Dubrovniku, Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu…. Jedan od ciljeva Altteatra je umrežavanje teatarskih umjetnika regije, zajednička saradnja i formiranje grupe Art menagera koji će zajedničkim festivalima, workshopovima , gostovanjima te radom na projektima stimulisati kulturološku konekciju mladih iz regije. Izvođenjenje predstave Dame biraju čiju produkciju u potpunosti potpisuje Altteatar, najprije u BIH, a potom u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, je korak u realizaciji izgradnje kulturoloških mostova.