Kultura
0

Predavanje Marine Gržinić u Mediacentru Sarajevo

Klix.ba
Marina Gržinić, poznata teoretičarka novih medija, filozofkinja i video umjetnica iz Ljubljane, održat će u utorak 10.6.2003. (19: 00 h) u prostoru sarajevskog Mediacentra (Kolodvorska 3) multimedijsko predavanje na temu “Estetika kibersvijeta i učinci derealizacije”.

Predavanje će imati video komponentu, a bit će prikazani filmovi “This is what democracy looks like” (Oliver Ressler, 2002), “Eastern House” (Marina Grzinic & Aina Smid, 2003), “Broek.Egg” (Zvonka Simcic, 2000) i “Ron's Story” (Davide Grassi, 2001).

Predavanje organiziraju Mediacentar Sarajevo i Kolektiv Booking, uz podršku Nansen Dijalog Centra Sarajevo i njemačke organizacije “Schuler Helfen Leben” (SHL).

Predavanje Marine Gržinić će u kontekstu globalizacije, post-socijalizma, kapitalizma, estetike i aktivizma postaviti ključna pitanja koje se odnose na određenje estetskih ishodišta teorije i povijesti.

Gržinićeva će predstaviti moguće odgovore na pitanja na koji se način pomenute paradigme služe odnosno suprostavljaju današnjim umjetničkim i kulturnim procesima. Gržinićeva će također ispitati da li je moguće neke stare i novije odnose u teoriji, umjetničkoj praksi i političkom aktivizmu preispitati, utvrditi i iznova domisliti.

Marina Gržinić je doktor filozofije te radi kao istraživač na Institutu za Filozofiju u Ljubljani, Slovenija.

Gržinićeva je i slobodni teoretičar medija i kurator, a uspješno radi na polju video arta od 1982., i u tom je periodu, zajedno sa Ainom Smid kreirala/ producirala više od 30 video projekata, kratkih filmova, video instalacija, web stranica i interaktivnih CD ROM-ova (ZKM, Karlsruhe, Germany). Autorica je stotine novinskih članaka i pet knjiga.

Mediacentar Sarajevo: www.media.ba