Kultura
0

Predavanje "Islam u iskustvu evropskih pluralizama“.

Sarajevo-x.com
Centar za međureligijski dijalog Međunarodnog foruma Bosna organizirat će javno predavanje "Islam u iskustvu evropskih pluralizama“. To predavanje će biti održano 8. februarau Sarajevu, u hotelu Holiday Inn, u 19.00 sati. Gost govornik će biti profesor Enes Karić.

"Kada se govori o kulturnom identitetu Evrope najčešće se ističe presudna uloga kršćanstva u njegovom oblikovanju. Pri tome se pripadnici ostalih vjera doživljavaju kao drugi. Međutim, građenje evropskog jedinstva u razlikama nije moguće bez artikuliranja mjesta i muslimanske komponente", saopćeno je iz Centra za međureligijski dijalog.

Prof. dr. Enes Karić je redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na predmetu Tefsir (tumačenje Kur'ana). Gostovao na više univerziteta na Bliskom istoku, Evropi i SAD-u. Član je londonske Fondacije za očuvanje islamskog nasljeđa Al-Furqan, Kraljevske akademije nauka u Jordanu.

U razdoblju 1994-96 prof.dr.Enes Karić je obavljao dužnost ministra obrazovanja, kulture i sporta u vladi Republike Bosne i Hercegovine, a 2003-2007 dužnost dekana Fakulteta islamskih nauka. Autor je velikog broja studija, članaka i prijevoda objavljenih u zemlji i inostranstvu iz oblasti tefsira i islamske filozofije uključujući Hermeneutika Kur'ana (Zagreb, 1990), Prijevod Kur'ana na bosanski (Sarajevo, 1995), Kur'an u savremenom dobu (Sarajevo, 1997), Prilozi za povijest islamskog mišljenja u Bosni i Hercegovini 20. stoljeća (Sarajevo, 2004) i Kako tumačiti Kur'an (Sarajevo, 2006).