Kultura
65

Praška predstava "Woyzeck" otvorila Festival evropskog teatra u Tuzli

Piše: A. K.
Izvedbom predstave "Woyzeck" teatra "Divadlo 21" iz Praga večeras je u Narodnom pozorištu (NP) u Tuzli počeo prvi Festival evropskog teatra. Pod okriljem 12 festvalskih dana ljubitelji pozorišne umjetnosti bit će u prilici pogledati deset predstava, raspoređenih u takmičarski i prateći program.

Festival evropskog teatra proizašao je iz Tuzlanskih pozorišnih dana, a u njegovoj kreaciji učestvovao je i poznati bh. reditelj Dino Mustafić.

"Mislim da je za sve pozorišne ljude u Bosni i Hercegovini večeras jedan praznik. Tuzla koja je grad izrazito duge scenske umjetnosti dobija ono što je trebala davno da ima, a to je jedan međunarodni festival. Kolegama u NP Tuzla želim čestitati na prvom festivalu koji je vrlo značajan za sve pozorišne umjetnike u BiH, ali i za građane Tuzlanskog kantona", kazao je Mustafić.

Dodao je i da je ovaj festival značajan za bh. pozorišnu scenu u cijelosti, s obzirom na to da se internacionalizacijom kulturnog prostora pruža mogućnost kompariranja rada, konfrontiranja estetskih stavova te naposljetku pružanja informacija šta je to što su danas tendencije u evropskom teatru.

Prema riječima direktora NP Tuzla Armina Ćatića, otvorenje ovog festivala predstavlja historijski trenutak za bh. pozorišnu scenu, s obzirom da ovaj projekat zasigurno neće ostati avantura, nego će prerasti u nešto daleko ozbiljnije i veće.

"Nakon 20 godina Tuzlanskih pozorišnih dana ukazala se potreba za prekomponovanjem, odnosno pravljenjem jednog ozbiljnog festivala. Tuzla i ovaj dio Bosne i Hercegovine zaslužuju da imaju jedan ovakav festival koji će biti prepoznat od prijatelja iz Hrvatske i Srbije što je jako bitno, jer mi se na taj način moramo povezivati sa kolegama u regionu", istakao je Ćatić.

Razlika između Tuzlanskih pozorišnih dana i ovog festivala, između ostalog, ogleda se u takmičarskom programu kojeg čini šest predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o ostvarenjima "Moje dete", "Mrtvac dolazi po svoju dragu", "260 dana", "Zmaj", "Mrtve ribe plivaju na leđima" te "Woyzeck" koje je večeras izvedeno na tuzlanskim daskama koje život znače.

U ovom dijelu programa bit će dodijeljene i nagrade za najbolju predstavu, reditelja, glumca i glumicu, a odluku će donijeti tročlani žiri, odnosno dramaturg i umjetnički direktor Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita Jasen Boko, direktor Sterijinog pozorja iz Novog Sada Miroslav Radonić i turska rediteljica Emin Bilge.

"Publika će imati priliku da uživa u izvanrednim predstavama koje imaju zaista veliku gledanost u svojim teatrima, a neke od njih su dobile i najveća priznanja", istakao je Ćatić.

Prateći program donosi predstave "Boje i godine", "Neka druga pepeljuga", "2:14 h" kao i obnovljenu premijeru komada "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" koja je u režiji Mustafe Nadarevića svoje prvo izvođenje imala 1999. godine.

Interesovanje za ovaj festivala pokazali su i umjetnici iz Italije i Austrije, a u njihovim izvedbama predstava publika će najvjerovatnije moći uživati već naredne godine.