Kultura
0

Pozorišta u Zenici i Sarajevu uspostavila dugoročnu saradnju

ZEDA
Direktori Narodnog pozorišta Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Dario Vučić i Hazim Begagić potpisali su sporazum o dugoročnoj saradnji dvaju pozorišta. Ta saradnja se, između ostalog, odnosi na gostovanja sarajevskog Baleta, Opere i Drame u Zenici, te na izvedbe produkcijskih ostvarenja BNP-a u Narodnom pozorištu Sarajevo.

"Nama je stalo da imamo saradnju sa gotovo svim pozorištima, posebno u našoj zemlji, jer umjetnici trebaju zajedno raditi i nuditi to publici", kazao je Dario Vučić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, kazao je kako je saradnja uvijek postojala, ali da je prvi put i formalizirana.

"Siguran sam da mi možemo ponuditi predstave sa našeg repertoara, a da trebamo insistirati na gostovanjima opernog i baletnog ansambla iz Sarajeva", kazao je Begagić.

Begagić je ipak ukazao na mogućnost da realizacija planova BNP-a bude ugrožena zbog namjere Kantonalne vlade da iduće godine smanji izdvajanja za kulturu za nevjerovatnih 60 posto.

"Ako takav budžet bude usvojen to najavljuje kataklizmu kad je u pitanju nastavak rada u BNP, jer će rad biti potpuno onemogućen", kazao je Begagić.

Sporazumom je konkretizovana saradnja, tako da je za 12. novembar planirano gostovanje opere Hasanginica u Bosanskom narodnom pozorištu. Bit će to prvo gostovanje Opere Narodnog pozorišta Sarajevo u Zenici od 1990. godine.

Svoje zadovoljstvo izrazio je i Ermin Sijamija, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, istaknuvši kako je razmjena predstava normalna stvar u svakoj "normalnoj" zemlji, ali ne i u BiH.